Nyskyltat i butiken

Idag har det funnits tid till att fixa lite i butiken. Den nya kollektionen Hanna Werning från Boråstapeter har kommit och givetvis måste den skyltas upp ordenligt i butiken.
Den är färgglad och sprallig och Hannahar ofta djur med i både namn på tapeter och in i mellan i sina mönster.
Det gillar jag! På en av mina rundor hittade jag en bok med färgglada fågelbilder - med text på tyska - men den var det inte så noga med. Det var ju bilderna jag var intresserad av!



Bilderna presenteras i plastramar från the one and only varuhus som legat länge i en hylla och väntat på rätt tillfälle. Fågelboken kostade mig 5:- och den passar utmärkt att skylta med!



Tur vi har lite kul rekvisita också - kuddarna som var med i skyltpaketet var jättevackra men det blev nästan lite för mycket klatchiga färger ihop med tapeten, mina fågelramar och allt...

Men det är den roligaste delen av butiksjobbet tycker jag - att hitta på kombinationer för de skyltningar vi gör. Jag tar ju gärna med saker hemifrån som passar in i temat. fyndar billigt på loppis och secondhand som går att göra om, klä in med tapet, måla eller bara styla till lite.
jag känner mig alltid lite extra mallig när jag kommit på något smart eller fått till något snyggt till en skyltning...

vas äger ni, blir ni sugna på att se mer av Hanna?

Nya fynd

Jag har setts cykla genom grannskapet med många knasiga saker på styret och i cykelkorgen den här våren. En stor gigantisk gryta, stolar, tavlor och massa annat. Det har blivit en grej att besöka vår lokala secondhand varje vecka.

Nyligen hittade jag ett lite bord i metall som kändes perfekt till trädgården. Den klargula färgen står sig fint till det gröna runt omkring! Bordet har bara ett "ben" som är spetsigt och är nog ämnat att stickas ner i marken där det passar...
Om jag inte minns fel så fanns det på IKEA för några år sen. Nu blev det mitt för 20:-



Mina finaste efterrättsskålar är pertolgröna och av tunt tunt glas - jag är rädd att de ska gå sönder men hittentills har de klarat både efterrätt och diskmaskin.

Goda bär från våra egna plantor med lite fet grädde på - det är sommarsmaker som inte är att leka med!

Kärlek från naturen

Våra goda grannar ser till att vi kan skörda mängder med färska grönsaker och örter i trädgården. Tomatplantor trängs i värmen på hörnet och idag var det nog sista gången på ett tag som jag behövde köpa tomater.



Gurka fick jag av mamma häromdagen - den ska ätas med andakt. En liten söt gurka som hon drivit upp i uterummet hemma. Den får bli med i salladen med de andra grödorna till fiskmiddagen idag.



Den godaste såsen i sommar är kall! Jag brukar äta kall sås året om men det är särskilt gott till grillat eller till sommarfisk som makrill!

... kall sås ...

Grund:
1 del majonnäs och 2 delar creme fraiche (här funkar fil, youghurt, gräddfil)
salt och peppar

Smaksätt med:
citron eller lime
färska örtkryddor
vitlök
lite bostongurka eller ajvar

Det går faktiskt att ta lite vad som helst. Curry och lite äpplejuice eller krossad ananas blir en finfin god sås till tex kyckling eller stekt fisk!

Jag har lärt mig av pappa - och har fört knepen vidare till min man. Nu slåss vi nästan om vem som gör godast sås! :-D



Idag blev det oregano, persilja, timjan och dill! Det akompajnerar stillsamt till färsk svensk makrill!

*mums*



Gå-borts-present

Sommaren är tillbaka, midsommar är över för denna gången. Vi hade jättetrvligt med vänner och bekanta ute på landet. God mat och gott sällskap - som sig bör!







Eftersom våra vita smultron har tagit över hela grusgången tänkte jag ge bort några i present till värdparet och skaffade några billiga korgar på lokala secondhandbutiken. Dessa målade jag om med utomhusfärg. Den på bilden var betsad och då lämpar sig en lacknaftabaserad färg bäst eftersom betsen ofta har en förmåga att tränga igenom vattenbaserade färger.
Så två lager vit färg, en påse invändigt och några hål i botten blev detta en ny fin kruka till några smultronplantor! Med en färgglad rosett kring handtaget så får man med en liten färgklick också!

Bröllopshumor

Våra vänner gifter sig den här sommaren, några i smyg, några med ett litet bröllop och några utan några vänner alls på plats - det härliga är att de giftersig och jag struntar i att vi inte är bjudna att närvara! Men det är ju så fantastiskt roligt med bröllop! Jag väntar med glädje på att min bror och hans sambo äntligen ska bli äkta makar i maj nästa år! Det ska bli så kul!
I helgen var jag i källaren för att ställa undan en stor gryta och hittade då en kartong med okänt innehåll. I kartonen hittade jag tre tavlor som jag fixade till vårt bröllop för att piffa upp de tråkiga toaletterna i lokalen vi hyrde...


Det här är min favorit!




Det här är ett gratisvykort jag tagit någonstans. Det har suttit uppe på väggen både i min kollektivlägenhet i början på 00-talet och senare i vår första gemensamma lägenhet. Jag vet inte vem som ritat det men det är så fint tycker jag!



Till sist en PS-ruta från GP. De två männen pratar och den ena säger att man smyger upp om nätterna och kör sin bröllopsvideo baklänges - för att få känslan av att vara en fri man...
Jag tycker de är roliga alla tre - på olika sätt.

För oss var bröllopet inte bara en 'rosa bakelse' utan också något som faktiskt måste bli av av olika skäl. Men det var ett väldigt kort samtal om att gifta sig borgerligt i rådhuset och inte fira ordentligt...
Jag har kanske inte fantiserat om något sagobröllop från barnsben men tankarna och formerna på hur vårt bröllop skulle vara kom ganska snart! Och jag älskar de underbara färgerna fortfarande - som fanns med i alla detaljerna...


Kreativt kaos

Oftast har jag inga problem med att det är pågående projekt lite överallt här hemma - alltså inte renovering eller ombyggnad - utan mina enga så alster som ligger och dräller överallt...

Jag är alltid sugen på att hitta på nya saker så därför blir det väl att man har lite UFOn liggandes...
UFO = Unfinished Objects...

Så här ser det ärndå ut allt som oftast här hemma...




Igår var en ganska trist dag eftersom det regnade i stort sett hela kvällen - så jag varvade tvättstugan med att rensa och röja lite bland mina garner. Jag har ganska mycket som är undanstuvat men det blir ju också så att man inte har någon egentlig överblick och noll koll på vad jag har och inte har...

Mycket garn har jag faktiskt köpt begagnat. Annat har jag fått och bytt till mig. Men visst har jag köpt garn till mig själv också... och ärvt!



Igår tog jag fram ALLT och la i färg - materialen är jag inte så himla noga med. Det enda jag inte riktigt gillar är faktiskt bomullsgarn...

Jag sorterade i kulörer och la dem i plastbackar med tydliga lappar som anger vad som finns i...



Och sen åkte de ut i min vindsförvaring där de inte tar plats eller syns till makens stora glädje! Mina Ufon bor i samma låda numera och jag hittade några fina sjalgarner som jag glömt att jag hade...

Ska sortera och rensa lite bland mina tyger också och sen ska jag ge bort det som jag inte vill ha. En smockfull pappkasse med garn bidde det iaf... det kanske blir en del tyger också...

Det är faktiskt skönt att ta regniga dagar till sånt här och få lite mer struktur. Men hur ska det gå om jag måste rensa bland tapetsnuttarna? :-D

Musselgott!

I fredags glodde vi lite på Pernilla Månson Colts program "trädgårdsfredag" och där gjorde kocken Tareq ett knyte med blåmusslor och färska örter på grillen. Tyvärr regnade det hela kvällen igår så vi gjorde våra musslor i ugnen istället men det gick faktiskt fint det med. Vi gjorde inte helt enligt receptet - jag ser det snarare som en inspiration!

Micke borstade och sköljde musslorna och jag gick ut i det härliga kryddlandet och plockade färsk persilja - både slätbladig och krysbladig, dill, rosmarin, basilika, oregano och timjan...

Musslorna i botten på foliearket, fint strimlad fänkål och fint skuren shalottenlök över och toppade det hela med mängder med örter. Några klickar smör och lite vinäger duttades över.



Sen förslöt jag paketet och slängde in i ugnen på högsta värmen i ca 15 minuter. Dofterna var ljuvliga och det smakade himmelskt med en klick god kall sås och fick samsas med räkor och kräftor på våra tallrikar.
Sommarkänsla trots ösregn!



Nästa gång gör vi det på grillen som det var tänkt från början! Jag är normalt inte ett stort fan av musslor men det här var väldigt gott!


"Runda" mormorsrutor

Mja, jag hade ju lovat mig själv att inte göra något nytt förrän den där mormorsfilten var ihopvirkad... Hahaha!

Samma kväll som jag uttalade det löftet för mig själv fann jag mig sittandes med en ny sorts mormorsruta - en rund variant...

Så gick det med mina UFO-löften... *suck*



"Receptet" på den här 'Mormorsrutan' hittade jag i senaste numret av 101 nya idéer och kanske blir du sugen på att göra likadana?

"MORMORSRUTA"

Varv 1: lägg upp 4 luftmaskor (lm) och slut dem till en ring.
Varv 2: * 1 stolpe (st), 1 lm * - upprepa så du har 12 stolpar och 12 luftmaskor, avsluta varvet med en smygmaska (sm) i första stolpen.
Varv 3: * 2st, 1 lm * varvet ut, 1 sm i första st.
Varv 4: * 3 st, 1 lm * varvet ut, 1 sm i första st.
Varv 5: * 3 st, 2 lm * varvet ut, 1 sm i första st.
Varv 6:  * 3 st, 3 lm *, för att göra hörn gör du  1 lm, 3 st i senaste stoplsamlingen - 4 gånger varvet runt med jämna mellanrum så du får fyra hörn på rutan.

Virka eller sy sen ihop rutorna till önskad storlek på filten, pläden, kudden, väskan eller vad du får ihop till.

Mina rutor ska faktiskt bli en halsduk till en som jag tänkte ge en present länge nu... :-D

har kanske kommit till hälften än så länge bara - men det är ett roligt litet färgglatt projekt att pyssla med framför TVn på kvällarna!


Oreopops

Och som motvikt till min LCHF-inlägg igår så blir det sötsaker idag... Kanske har du sett de där söta "kak-klubborna" som är så poppis på bloggar, i tidningar, i reportage osv...

De ser så söta och fina ut men kanske krångliga att göra? Min bror hade tagit receptet av någon mamma på något barnkalas de vart på - 2 A4 sidor och mängder med steg...

Jag hittade dessa busenkla Oreo pops hos JOHANNAS TÅRTOR! Och jag ger er receptet också för det var så enkelt och gott!


||  oreo pops  ||

100 G PHILADELFIAOST
I PAKET OREOKAKOR (176G)

CHOKLAD ATT RINGA ÖVER
STRÖSSEL
PINNAR



Jag tog bort fyllningen och körde kakorna till smulor i min matberedare. Sen blandade jag i ½ paket vanligt naturell philadelfiaost (100g) och blandade väl. Sen rullades "degen" till kulor som jag trädde på pinnar. Jag tog vanliga blompinnar och doppade änden i smält choklad först. Sen ringlade jag smält vit choklad över och ställde dem uppåner på ett bakplåtspapper - och ströslade färgglatt strössel över. Om man vill att de ska vara helt runda så kan man fylla ett glas med något fast - typ strösocker och ställa pinnarna i den för att troka till.

Min rekomendation är att låta kulorna sätta sig lite med pinnen i innan man ringlar över chokladen. Det var lätt hänt att kulan bara snurrade på pinnen och chokladen hamnade på ena sidan...

Snudd på löjligt enkla och väldigt goda. De gillades av både vuxna och ett barn! Fast hon åt mest den vita chokladen utanpå! :-D

LCHF kesoplättar

Jag försöker låta bli mjölmat men det är min sorg i livet att jag är så känslig mot just detta. Men ett rätt gott alternativ till plättar och pannkakor med mer närande och mättande innehåll får du om du blandar ägg och keso med lite lite mjöl och steker länge i pannan!

...KESOPLÄTTAR...

250 G KESO
2 ÄGG
0,5 DL DINKELMJÖL
SALT, KANEL, RIVEN BASILIKA, RIVET ÄPPLE...

Kör keso, ägg och lite mjöl med mixerstav i en bunke. Vill du ha söta plättar kan du blanda ner lite rivet äpple och kanel. Vill du ha matiga plättar kan du ta fint strilmad skinka och lite basilika eller något. Kanske behöver du öka på mängden ägg också.

Låt smeten stå några minuter och grädda sen i varm panna med mycket smör. Låt dem gå rätt länge på färsta sidan och vänd sedan och grädda andra sidan med. Funkar ypperligt som LCHF-frukost, som mellanmål eller middag för dem som undviker kolhydrater. Räcker till ca 10 plättar.

Receptet är inte på något sätt mitt men såhär fina blev mina!



Jag har inte sylt till utan micrar lite frysta bär i nån minut - här är det hallon och blåbär! GOTT!

Kameran till hands...

Jag har alltid min lilla pocketkamera med mig i handväskan - för då och då kommer det ett 'kodak-moment' som man annars riskerar att missa! De flesta mobiler har ju bra kameror nuförtiden men det är svårare att få till en riktigt bra bild tycker jag...



Det regnade "katter och hundar" igår och det är ganska varmt i vattnet redan tror jag. Därav den härliga dimma och ånga som kom över forsen nerför Kvarnbyfallet imorse. Normalt sett susar jag ner på cykeln via backen som är på höger sida om fallet härifrån men idag stannade jag mitt i backen och tog mig ut på dennna lilla bro som korsar...



Ville bara dela med mig av dessa underbara vyer!


Ledig sommarhelg!

I lördags gick jag och maken på lokala secondhandbutiken och visst hade vi med några saker hem...
Men vi passade också på att njuta av vår härliga trädgård, grilla och bara sitta ute och njuta.



Jag tog några bilder från helgen som gick... Några nya betongdetaljer med texter av Alfapetbrickor har fått komma fram ut källaren. En sliten och trasig korg har fått härbärgera tulpaner men har nu liljekompisar på väg upp. Trädet har en själ och vinden leker i de färgranna tygtrasorna i min mobil...

Det är sommar i vår del av "stan"...

Miss Print

I veckan har jag fått gjort om en miljö påjobbet. Vi hade fått lite prover av Midbecs fina Miss Print med 50-talsfeeling och jag var bara tvungen att skapa en lite stilfull miljö på temat 50-tal.

På ena sidan den röda tapeten matchad med en kulör ur Nordsjös samarbet med Elle Interiör - med en lackhandväska och solbrillor från 50-/60-talet på det lilla teakbordet.



Och på andra sidan en hylla som jag fyndat på lokala secondhandbutiken för en 100-lapp. Den ska målas framöver men just nu funkar den i vitt.
Glasen kommer från min mormor och morfars landställe och ishinken har jag ärvt av farmor. Fotoalbumet har jag visat här på bloggen tidigare...



Visst känns stilen både ny och gammal på samma gång. Jag går verkligen igång på 50-/60-talet för att formerna var så tilltalande och allt kändes ganska rejält. Kanske är det därfär det mesta som återfinns från tiden faktiskt håller i både kvalitet och stil än idag?!

Ääääälskar tapeten! Den är så gullig och rolig - på samma gång!


Hanna gör coola grejer!

En fantastisk svensk designer heter Hanna Werning och hon jobbarbland annat för Eco Boråstapeter. I sommar kommer hennes tredje tapetkollektion och den är en riktigt kaskad av färger! Hon gillar djur och natur och blir inspirerad av dessa i sina alster. Ofta blandar hon friskt med ganska galna färger och stora svulstiga motiv.



Jag brukar tycka att man måste ha ett visst mått mod för att sätta upp en sådan tapet och jag hoppas att det väller in modiga människor i vår butik i slutet av juni så jag kan få möjlighet att visa upp den här fantastiska boken för dem!

Det bästa med Hannas tapeter är att de har namn - det gillar jag!


Collaget är ihopsatt av bilder från Eco Boråstapeters pressutskick

Klättervippa, Palmnäva, Rävdunge, Svanpark och Fantasia - visst låter det härligt! Kollektionen kommer börja säljas i slutet av juni så ta en av dina semesterdagar i sommar och besök din närmaste tapetbutik och kika lite närmare på den här tjejens underbara tapeter!

Har fastnat för virkat

För ett tag sen lärde jag mig att virka mormorsrutor och satte igång med en filt. Rutorna är ca 5 x 5 cm och blir helt enkelt inte tillräckligt många. Men nu har jag tänkt montera ihop dem och jag använder mig av den här metoden... 



Jag lovade mig själv att inte ta tag i något nytt projekt förrän jag fått ihop den här filten men jag har helt enkelt börjat på en annan typ av mormorsrutor som förmodligen kommer bli en halsduk! :-D

Jag kommer aldrig få klart min filt...

Fina fynd!

Mina veckorundor på second handbutiken i vår lilla håla ger resultat. Alla saker jag fyndar visar jag inte här men de här prylarna vill jag visa upp.



Vem kan motstå en knallorange bollfrans i en påse? Inte jag! Och kostar den bara 5:- så måste jag bara ha den...
Vem vet, kanske blir det några fina kuddar - eller en gullig detalj på en väska eller ett mobilfodral eller tja, kanske alla de där sakerna. Det var nämligen 4 meter bollfrans i påsen! Toppen tycker jag!

På Secondhandbutiken har de ett stort bord där de placerar böcker som de vill uppmärksamma. Jag har faktiskt hittat en hel del fina exemplar av alla möjliga typer av böcker och den här gången var inget undantag...



Den här dagens bokfynd var två bilderböcker av Carl Larsson. Inlagan var så härlig så det kanske var mest den jag föll för. Priset var inte så farligt, 25:- styck och båda två var i okej skick.
Det känns ändå som en del av vårt kulturarv och jag kan säkerligen hämta inspiration från dem på något sätt...
Det kändes härligt att bara bläddra i dem - de var så fina!

Cascading leavs!

När jag började sticka fär några åt sen trodde jag aldrig att jag skulle klara av att sticka så här ljuvliga spetssjalar - men jag bedrog mig. Nu har jag utvecklats såpass så jag klarar av att upptäcka mönstret själv i stickningen. I början var jag bara inne på att läsa innantill - jag kunde inte se hur de maskor jag stickade påverkade mönstret och hur det hela hängde ihop. Nu går det mycket mycket bättre!

Mönstret är en fantastisk skapelse vid namn "Cascading leaves" och jag fick det av en av mina underbara byteskompisar i höstas. Jag började på den ganska snabbt men jag fastnade och kom inte vidare. Jag hade inte tålamod att reda ut det då - så den blev liggande rätt så länge. För några veckor sen tog jag fram stickningen och letade upp var det tagit stopp och så satte jag igång!



Det var jättekul och jag fick den ganska snabbt klar. Nu hänger den här, över räcket och är så där skir och vacker som jag önskade att den skulle bli...

Den är tänkt som en present till en ännu okänd person... mer än så berättar jag inte nu!


Nytt på jobbet

Tapeter som kan passa lite varsom är bra - många är ju oftast ganska nichade för en viss målgrupp men just den här tycker jag kan passa på många ställen.
I ett soligt gästrum, som en fondvägg i arbetsrummet eller som en kul och pigg tapet i ett barnrum?



Här har jag kombinerat den med en ljus turkos nyans som heter Fine Ocean och den passar perfekt ihop med den turkosa som går igen i tapeten.

För att markera "barnkänslan" har jag målat en loppisfyndad barnstol och bara satt dit ett litet mjukisdjur från vår leksakshörna...




På andra sidan ser vi en tapet från Eco White-kollektionen med mönster vitt-i-vitt. Den har som stora "maskrosbollar" som ger en härlig dunig känsla på väggen. Även här passar den turkosa bra som en accentfärg. Pallen har stått i min källare i flera år och har fått ett nytt tyg som tidigare varit ett örngott...
Jag tyckte det passade fint här med det turkosa och vita...



RSS 2.0