Pyssla med barn

Eftersom jag har en pysselsugen brorsdotter som skulle komma på besök idag så köpte jag en vit t-shirt som fick agera målningsunderlag för hennes härliga fantasi!

Det står som råd att man ska tvätta plagget först och det är säkerligen att rekomendera - men den var lite stor så jag tror inte det är någon panik med att det skulle krympa.

Man måste lägga något inuti t-shirten som kan stoppa färgen från att blöda igenom till baksidan. I detta fallet en tidning. Sen tejpade jag fast tröjan mot bordet med maskeringstejp som är lätt att ta bort och inte lämnar några spår. Då ligger den still mot underlaget och glider inte omkring när man målar.



Sen är det bara att släppa loss fantasin! Pennorna är speciellt för textil och behöver inte strykas för att hålla i tvätten. Däremot luktar de väldigt starkt och det är lite svårt att hålla tyget sträckt för att kunna måla ordentligt. Kanske måste en vuxen hjälpa till lite...


En signatur på konstverket är ju alltid på sin plats. Ibland är det svårt att komma ihåg i vilken ordning bokstäverna ska komma - Alva är inte fem år än...
Men vi räddade upp den översta felskrivningen med att kalla konstverket för vad det är - en tavla...
signaturen hamnade längst ner till vänster istället... :-D



Alva var hur som helst supernöjd och jag med! Jag tror jag ligger kvar på toppen bland Alvas pyssel-kompisar!

Återanvända ränder!

Jag såg en liten börs som påminde om en uggla på någon blogg nånstans. Min blev inte riktigt ugglig - men den blev lite rolig med sina ränder åt olika håll. Jag gillar att färgerna inte är dova men heller inte helt klara. Fodret är gult och rutigt och jag har satt på små tryckknappar - för övrigt mina första.


Det kanske blir fler i den här stilen - men jag ville ju att det skulle bli en uggla!

Det vågiga tyget kommer från en barnkollektion med tapeter och tyger från Sandbergs och den randiga snedslån är återanvänd från den gula gardin som fick bli foder...
Do-redo som slutade lyckligt!

Från mammas tid...

När mamma var liten hade hon Barbiedockor och handsnickrade dockmöbler av gamla cigarrlådor av trä. Och bland sakerna efter henne som vi lekte med hos mormor och morfar fanns den här sötisen.

Någon har fixat en liten stick-korg till barbisarna - en liten skål av trä och någa pastelliga nystan av broderigarn och vanliga nålar som stickor. Allt väldigt väl limmat mot träet - det har väl hållit i kanske 50 år!



Säkerligen har färgen på "garnet" bleknat med åren men jag blev väldigt glad när jag hittade den här bland mina systrars leksaker. Systrarna är ju runt 25 nu men mamma hade nyligen tagit fram deras leksaker till brorsans tös som blir 5 i år. Jag frågade mamma snällt om jag fick ta med mig "garnkorgen" hem och ha som ett litet minne! Och nu bor den hos mig och är ännu en av mina 50-talsgrejer!

Grönt är skönt!

Att handla fräcka och färgglada sängkläder på second hand är en bra idé! Oftast är de skönt nötta och mjuka av många års tvättande. Har man tur är färgerna fortfarande någorlunda klara - jag vet inte vad de moderna sängkläderna är tillverkade av men det är en helt annan kvalité än de äldre...

Udda örngott med roliga mönster kan man sy en hel del grejer av men eftersom jag faktiskt fann två av dessa så kommer jag behålla dem och bädda med dem!



De kommer säkerligen göra sig bra både till våra gröna påslakan med svenska vårblommor och kan bli ett färgglatt inslag till helt vita lakan!
Tjugo kronor fick jag ge, det kallar jag ett riktigt fynd!

Jag älskar plast!

En grej jag har svårt för att motstå när jag är på loppis och second hand är halsband och arband i plast... Helst i grälla färger och ju större kulor desto bättre!

I veckan hittade jag det gröna längst till höger i bild. Själva låset är en kula som man skruvar isär till två delar - en härlig liten detalj.



De kostar sällan några större summor och jag älskar att titta på dem! Och helst vill jag ha ett i varje färg!

Säg hej till vårt nya "husdjur"!

I helgen gjorde vi en utflykt till Halmstad - maken skulle springa ett lopp där och jag hade spanat in några secondhandbutiker...

Det blev bara ett besök men det var en ganska stor butik och det var rätt okej utbud men på vissa plan var det rena rama fantasipriser och på andra plan helt okej fyndpriser...



Till exempel hittade jag den här lilla godingen bland leksakerna för 20:-
Den är ju designad av Stig Lindberg för Handelsbanken och på deras hemsida kan man hitta följande information om Stig Lindberg och skottehunden Simon!


Stig Lindberg

Stig Lindberg (1916-1982) var en av Sveriges största formgivare. Som konstnärlig ledare för Gustavsbergs porslinsfabrik skapade han porslin för det svenska folkhemmet. Spisa Ribb, Terma och Berså var och är fortfarande några av hans populära motiv. Stig illustrerade även barnböcker, bland annat Nyfiken i en strut och Krakel Spektakel.

Skottehunden Simon
Skottar är kända för sin sparsamhet. Det finns även en hundras som kallas skottar. En gång ägde Stig Lindberg en sådan hund som hette Simon. Den gav konstnären uppslaget att använda skottehunden som modell till Handelsbankens nya sparsymbol. Förutom sparbössor i röd och blå plast, tillverkades också bruna keramikskottar i olika storlekar. Silver och guldfärgade varianter av sparbössan har förekommit, liksom svarta.




Smaskigt tips

Wasabröd gör dessa ruskigt goda tunna kex eller crisp... De är kryddade med rosmarin och salt - precis som en god foccacia - men är inte så fullsmockade med mjöl som en fluffig färsk sådan.

Tunna, spröda med god doft och smak är de perfekta som tilltugg till en god ost eller till en soppa...
6 g kolhydrater per skiva gör dem acceptabel för en LCHF:are som mig... Inte varje dag men någongång då och då...

I burken till höger har jag frökex som jag bakat men de kräver nog lite mer ansträngning för att funka fullt ut...



Den lilla marmeladburken innehåller en god marmelad avsedd för ost... en gåva från en vän! Gott gott!

En personlig detalj

Ibland kan man hitta billiga spel på loppisar - de kanske inte är helt kompletta eller lite skadade någonstans. Jag såg en idé om att man kunde använda bokstäver från ett alfapet till att gjuta in i betong och det var jag ju tvungen att prova. Den här plattan ligger strax utanför vårt tomt - en liten bit från våra brevlådor.
Den låg mer dold förrut men någon har lyft fram den ur det gröna för att den ska gå att läsa antar jag. Roligt att den får ligga kvar där - den är ju ganska personlig för vårt lilla hus!





Att det inte blev helt rakt tycker jag ökar på charmen med den här detaljen!

Ta in något fint!

Trädgården har verkligen prunkat hela sommaren - grannarna har planterat och sått så mycket fint! Men en galet vacker blomma är faktiskt dillens! Kolla in de här gulgröna blomsterkronorna - de ser ju ut som små explosioner av färg! Jag tog in två stycken och satte på köksbordet - det var en dillkvist som lessnat och lagt sig på gräsmattan nämligen.



De doftar fantastiskt gott också! Ta in något oväntat och vackert i dag!

Fisk a'la LCHF

En ruskigt god sommarfisk är makrill! Och med en god och fet sås till med mängder av dill från landet blir det en perfekt sommarmiddag a'la LCHF - dvs skippa potatisen... Här blev min middag akompanjerad av några späda morötter från landet och en klyfta citron...



*yummy yummy*

Sitta vid symaskinen

Nu var det länge sen jag sydde något. Jag har inte riktigt haft lust under sommaren - det är ju mysigare att vara ute och göra annat. Sen har syltning och saftning tagit en del fritid...

Men så besökte jag Stoff & Stil som öppnat i Bäckebol och min mamma hade faktiskt rätt - det var omöjligt att gå in där utan att köpa något. Jag har ju mängder med tyger hemma och brukar återbruka och försöka använda det som finns. MEN jag var bara tvungen att köpa några små bitar av de fina roliga tygerna jag hittade.

Till mitt bröllop sydde jag ju en mängd vimplar - fast de skulle upp på en lina och kunna flyttas för att bli en flexibel dekoration till vår festlokal.




Dagens vimplar är sydda med en snedslå rakt över 'öppningen' och vimplarna sitter på ungefär samma avstånd och har lite längre tampar på sidorna för att kunna fästas där man vill...




Vimplarna är tänkta som en present till vänner som fått tillökning. Just nu befinner de sig på en resa så presenten får vänta tills de kommer hem!

Kannan

Under en av våra utflykter i sommar fann jag en supersöt kanna på en av de sommarloppisar vi besökte. Kannan var en liten version av en av mina favoritkannor - fast med en helt annan dekor. Dessvärre hittade vi också en hel hög med tallrikar som vi ville ha och pengarna räckte inte till båda. :-(

Jag sörjer den där lilla kannan än - den var så fin och tilltalade mig i både färg och form.
Men i fredags var jag på Återbruket i Gamlestan och där stod den här godingen och ropade på mig.


Kanske saknar den just sin "red top" - dvs ett lock i rött porslin. Det ser inte ut att vara något spår där ett lock ska sitta fast men tja, vi får väl se om det dyker upp nån bild på en komplett kanna - eller om någon därute kan tala om för mig om det ska vara lock på denna modellen?

Jag kunde inte se några nagg eller sprickor och kände mig väldigt nöjd med att få hem en ny kanna tillslut ändå.
Vid tillfälle ska jag presentera hans kompisar. Jo, det är en han :-D

Babybodyn som bidde en vändbar mössa

Eftersom jag gillar former och färger och djur så shoppar jag ibland sånt jag egentligen inte behöver...
Som en brun babybody med orangea ugglor på... :-D
Men den kanske kan passa nån liten kotte eller bli något annat tänkte jag. 10:- är ju inte mycket liksom...

När jag kom hem och synade babybodyn lite närmare såg jag att den var rätt solkig på halsmudden, något hade inte försvunnit i tvätten - försmädligt!

Men det kanske går att göra något annat av den? *Snipp, snipp* med saxen så såg det ut så här...



Den är fodrat med delar av en kasserad t-shirt från maken. Jag sydde den vändbar - jag vet ju att det går men inte hur man gör - så det blev tre försök innan jag lyckades riktigt bra...


Ärmarna på bodyn sparade jag också - man vet aldrig vad man kan hitta på med dem :-D
Idag har jag rensat bort lite fler linnen och t-shirtar som kanske också får förvandlas till mössor eller nåt framöver... Det var en ganska enkel procedur när man väl fick kläm på hur man skulle montera fodret :-D


Fågelbadet

Syrran ska på bröllop och brudparet hade önskat sig ett fågelblad gjutet i betong med form av ett rabarberblad. Jag har sett flera och tycker de är fina - men jag har hittentills inte prövat själv.

Då våra rabarber i trädgården vissnat ner så fick fick vi lösa det med hjälp av en kompis till syrran. De levererade Raberblad nästan hem till mig i söndags - och jag satte igång direkt.

Först hämtade jag sand i den närbelägna sandlådan - jag ska återbörda den dit igen då jag är helt klar. Sanden la jag i en form av en liten kulle på en stor plastpåse. Kullen plattades till lite granna så att sanden inte ska falla ner. Det är bra om sanden är lite fuktig så man kan forma kullen som du vill ha den.
Sen är det bara att placera rabarberbladet över kullen med baksidan upp så du får nerverna i bladet att bilda rännor i ditt fågelbad.


Jag oljade bladets baksida också för att kunna få loss bladet lättare efteråt. Jag vet inte om det hjälper men det funkar ganska bra i de plastformar jag använt till andra saker...



När hela bladet var täckt med betong klappade jag den lite med handen (med handskar på!) Det går ju inte att skaka ur några luftbubblor på ett rabarberblad. Jag formade också en rund klack i det som får bli botten skålen. Så den ska kunna stå stadigt och inte tippa.
Jag täckte sen hela bladet med plast för att betongen ska härda lite långsammare och bli riktigt hård och tålig.



Efter någon dag tog jag av plasten och såg att det redan börjat torka på det som ska bli undersidan. Jag stänkte över lite vatten som gör att betongen härdar långsammare och blir stark och tålig. Detta upprepade jag varje dag tills idag onsdag. Nu har alltså betongen härdat i tre dygn.



Idag vände jag på bladet och började ta bort alla bladrester. Det var ett ganska pilligt jobb och de största nervtrådarna fick jag dela på med en liten kniv. Men det tog inte mer än 20 minuter att få bort allt det som var grönt en gång. Jag hittade ett litet hål som ska lagas men på hela taget är jag fullkomligt nöjd. Det ska bli roligt att testa med vatten i sen - eller om jag överlåter det till brudparet!

Sista finishen ska göras - jag vill slipa lite här och var med ett flexibelt slippapper och fylla igen det lilla hålet!
Well, syrran - tror du det blir bra som present?

Turist i sin egen stad...

Vi bor ju inte i Göteborg längre men bra nära... Men Göteborg är en stad där det händer massor med roligt nästan jämt. Och det finns mycket att se och göra...

Just i år har vi åkt båt i skärgården och det har vart mycket uppskattat. Men vi har många fina museer att besöka, Haga är extra trevligt så här på sommaren och bara sitta med en öl eller ett lgas vin nere vid hamnstråket och kika på folk är ju hur trevligt som helst...

Att skaffa ett dagpass för turister är inte alls dumt. Då kan man åka Paddan, resa gratis med västtrafik och ta en tur på Universeum, Liseberg och mycket mycket mer...



Extra gott!

Det är en ren och skär lyx att kunna gå runt husknuten, fatta tag om blasten på en morot och dra upp en orange mjäll liten morot! De är extra goda när man bara sköljer dem och äter dem på direkten... bara sådär...

Den här löken hamnade i en omelett med bacon, champinjoner och några kantareller vi plockade för någon dag sen...




*mums*


Vinga tur och retur

Ikväll är jag helt färdig. Kroppen har fått sig en omgång på vågtoppar och dalar med RIB-båt! Det var jättekul och jag kan verkligen rekomendera er att prova om ni får chansen!

Det var andra gången jag åkte RIB-båt och jag satt längst fram precis som sist. Det skvätter minst och man har bäst koll på vågornas toppar och dalar! Maken uppskattade det precis som jag...

Turen gick till Vinga - där Evert Taube växte upp. Det är verkligen ofattbart att människor bott där året runt år ut och år in. Utsikten är ju inget fel på men det måste ha blåst jämt och vart svinkallt på vintern...

Och ensamt...





Husen på Vinga går att hyra om man är intresserad. Jag skulle tycka det var underbart att tillbringa några dagar där. Eller vart som helst i skärgården för den delen. Man får ett annat lugn i kroppen som bara kan uppnås där. Att strosa runt bland klippor och stenblock och ta ett bad eller två eller tre... Mys på hög nivå!



På Vinga hittade maken årets första björnbär - snart är den säsongen här också - dags att göra plats för mer sylt! :-D

Jag vill tacka mina två systrar för turen till Vinga - detta var en utflykt vi själva valde med de presentkort vi fick när vi gifte oss! En rolig och användbar present. Vi kommer alltid ha detta med oss som ett minne!


Att bearbeta...

Ibland kan det enda sättet att stressa av och relaxa vara att sätta en deg. Det tar tid att baka och det får lov att göra det. Det är skönt att stå med båda händerna djupt nergrävda i en ljummen deg och pressa ner sina bekymmer i degen.
Att avsätta tid för att låta degen jäsa - kanske blogga lite, läsa ett kapitel i en bok eller lyssna på radio och bara njuta av att doften av bulldeg som sprider sig i rummet...

Att trilla bullar och pensla med ägg och strössla med socker och skjutsa in dem i ugnen och se dem utvecklas och bli bruna och fina...

Mmm, doften är ljuvlig och resultatet blir alltid gott!

Att sen känna känslan av att ha goda nybakta bullar på lut i frysen - det gör att bekymren känns lite lättare att bära...



Jag borde baka lite oftare - vi har så liten frys bara...

Rustika lyktor

Jag har gjutit betong igen och har den här gången gjort några ljuslyktor till min mamma. De är gjorda av tomma juiceförpackningar, youghurtdito och så vidare. Jag hade faktiskt lite problem med att få ut de klara lyktorna utan att ta sönder formarna men det kanske man får leva med. Då jag var lite för angelägen att få ut dem gjorde jag ett spår i betongen på vad som fick bli baksidan.

Jag fyllde också en isform med hjärtan med den mer finfördelade "Casco husfix" som vi säljer i min butik...
Dessa hjärtan är helt raka på baksidan så jag har rundat till dem lite med ett helt oumbärlig flexibel slipsvamp.
Sen har jag limmat fast dem med ett typ av kontaktlim...



Jag blev rätt så nöjd med dem och har faktiskt fått en förfrågan på en specialgjutning som ska ges bort. Jag får se om jag kan genomföra den bara... den innefattar ett styck gigantiskt rabarberblad och jag vet inte om vi har några kvar i trädgården...


RSS 2.0