Möhippat en brud i helgen

Det har vart lite tomt här på bloggen hela gångna veckan men jag har haft fullt upp med planer, förberedelser och genomförandet av en möhippa för en kär vän!

Naturligtvis hade vi lite bus och hyss för oss - bruden gillar att fota och givetvis skulle hon få göra det även på sin möhippa. Så jag skrev ut ca 10 uppdrag till henne på vanligt A4 som jag sen klippte till mindre bitar och limmade på ett "kort" av dubbelvika tapeter. Dessa kördes sedan genom min lamineringsmaskin och blev jättefina "uppdragskort" till bruden.

Ett hål i ena hörnet, en ring eller ett band igenom - klart!En annan detalj var ju att bruden skulle kläs ut lite... Vi har samlat ihop lite detaljer ur hennes garderob genom tiderna vi känt henne och allt detta fick hon ha på sig. Och som hon själv sa:
-Det är nästan så att de som ser mig inte förstår att det är en MÖHIPPA!

-Lugn sa jag, det ordnar vi... och så plockades den här lilla kronan fram och placeras på toppen av vårt "verk" :-D

Kronan är stillskuren ur ett papprör avsett för affischer. det är något stadigare än vanliga toalettrullar. Sen målade jag den med guldfärg och deorerade den med glitterlim och lite tyll. Ett smalt gummiband är knutet genom hål på sidorna... Succé!

Bruden valde hellre kronan än peruken vi skaffat åt henne - den kliade visst!

Vi hade en fantastisk dag som började med SPA-bad och ursikt och slutade under filtar i mängder i min trädgård!
100% mysig dag!


En stol till en liten

Jag har börjat få in rutinen att varje vecka ta mig förbi vår lokala second handbutik. Antingen på mina lediga lördagar eller på onsdagarna de veckor jag är sen. Då cyklar jag ner på lunchen och tar en tur. I veckan som gick hittade jag en käck stol till en liten en. Den kommer bli perfekt till en "miljö" jag håller på med på jobbet. Den ska vara som inspiration till ett barnrum - där passar stolen in ypperligt.Jag hoppas jag får tid i veckan att få miljön färdigt. Jag tänker måla stolen i vitt eller kanske nån fin gul färg.


I'm hooked

Att gjuta betong var riktigt kul! Det var skoj att försöka hitta på lite olika saker att gjuta i och som skulle sätta prägel på den färdiga prylen.

Idag har 3 dygn gått och jag bestämde mig för att spana in hur stenarna mådde i källaren...

Rådjursstenen blev okej - men dessvärre blev den inte så tydlig som jag tänkt mig. Kanske fyller jag i rådjuren med svart färg eller något för att få dem mer framträdande. Däremot blev rabarberstenen precis så fin som jag tänkt mig!Jag testade också att gjuta en ljuslykta av en liten plastkruka med små fötter under - hela formen var liksom "ihålig" så jag tänkte att jag hade goda chanser att få till det. Jag stack ner en befintlig lykta i glas som var inoljad och till hälften fylld med småsten för att inte 'flyta' upp. För dekoration stoppade jag i några små glasprydnader som låg i en kruka på tomten...
Jag var lite orolig för att inte få loss glaslyktan men det gick jättefint...

Jag är helnöjd! Det här ska jag göra igen! :-D

Min skolplanch

Den är inte så vacker; böjd och skev och sliten i hörnen och fläckig. Men det är också den enda jag har. Så jag har den kvar tills jag hittar en till. En fräschare och snyggare. Fast jag gillar flodhästarna på den!Jag har hittat den i en snödriva i Sandrana under vintern och för tillfället hänger den i källaren. Just för att den är så böjd på mitten så den inte går att hänga upp nånstans inne!

Men jag har lite svårt att göra mig av med den - kanske går det att böja tillbaka den försiktigt med lite vattenånga och lite tyngder?

Vad tror du?

Pion

Jag fortsätter på den inslagna banan - att rada upp mina favoritblommor...
Nu har vi kommit in i mitten på maj och då finns det underbara snittvarianter av Pioner. Det är en dröm jag har att ha en egen pion faktiskt. Jag har köpt en billig planta nånstans som faktiskt överlevt vintern men jag har nog blivit lurad - för jag misstänker att inte det inte alls är en pion.Det finns varianter som dofta och det finns varianter som bara är vackra. Den här köpte jag nere på torget och den luktar inget speciellt - men är otroligt vacker i fägen!


En liten vas

I går tog jag mig en stillsam runda på loppisen och tog mig tid att titta på hyllor jag kanske normalt går förbi. Vårt vardagsporslin från IKEA börjar se väldigt trist ut och glas lämpade för öl har gått sönder. Kanske kan man hitta begagnat istället för att köpa nytt hela tiden? Inget av dessa saker jag söker fann jag - men väl en liten vacker vas.

Ytterhöljet kan vara av nysilver. Botten är stämplad ALE N.S och efter lite sökning på nätet fann jag följande information:

"Albert Lindström, Metallvaru- och Nysilverfabrik", i Eskilstuna.
"ALE" är då intitialerna i namnet + Eskilstuna - ett system som de delar med flera där belägna firmor.
Jag tror att de var verksamma från 1878, men fanns fortfarande kvar 1950.


Kul att kunna hitta mer information om vart föremålet är tillverkat och ett hum om ålder på prylen!
Själva glasvasen är lätt att få ur höljet och känns gammalt då det är lite lite fasat så vasen har egentigen 16 kanter. Själva glaset innehåller små små luftbubblor och är svag gröntonat. Kan det ha några år på nacken kanske?Jag gjorde försiktigt rent silvret och tog in en yttigpyttig liten tulpan och två bellis-kompisar som nu står och förgyller vårt köksbord. Med små enkla medel får man en lite vackrare vardag.
Betonggjutning

Idag var det lite gråmulet väder och maken har vart ute och tränat inför Marathon i Stockholm om ett par veckor.
Dan är som gjord för att pyssla lite - idag stod det betonggjutning på mitt schema. Det är något jag aldrig provat på förut men man måste ju testa allt minst en gång!

Min tanke är att gjuta runda "trampstenar" som man lägger mellan plantorna i rabatten - att kliva på när man rensar och vattnar. Jag har således samlat på mig lite runda emballage av plast som inte är ömtåliga. Färgburkar, kakburkar och ett hiskeligt fult kopparfat med en fantastiskt fin relief av två rådjur. Detta ska bli gjutformar till mina trampstenar.Mamma har köpt mig en påse med finbetong - den kostade 40:- på byggvaruhuset och det är inget dyrbart pysselmaterial. Jag plockade några blad i trädgården som ska ge mönster åt mina stenar.


Jag gjorde en mall i papper som passade i min runda gjutform. Sen la jag det ovanpå rabarberbladet och ritade med en spritpenna och klippte en rund form i bladet. Formen la jag i botten på min kakburk med de fina vattenledande kanalerna på baksidan uppåt. Smultronbladen ska få vara i mitten av stenen och kommer bilda en fin "treklöver".Till "rådjursstenen" fick jag agera lite annorlunda. Jag skar ur botten på en plasthink med samma diameter som kopparfatet och tejpade runt så det stod någonlunda stadigt över fatet så att reliefen kommet bli som en fördjupning i den stenen...Till sist oljade jag alla formarna med vanligt rapsolja invändigt för att det inte ska fastna. Kanske går det att använda dem igen på det viset? Även bladen oljades för att de ska bli lättare att pilla bort sen på den färdiga stenen.

Dax att blanda betongen. Jag har inte någon omrörare till borrmaskinen som kan vara bra att ha om man ska blanda mycket betong. Därför tänkte jag att jag gör lite i taget så kan jag röra för hand. Jag tog ca 10 dl finbetong och några deciliter vatten. Det gäller att testa sig fram lite och ta lite vatten i taget så det inte blir för löst.Enligt förpackningen ska man röra kraftigt i 10 minuter - med en rörsticka från målarbutiken slevade jag omkring betongmassan i 5 minuter iaf... Det är tungt!
Sen hällde jag försiktigt över betongen i mina formar - genom att slå formen lätt emot underlaget slår man ur eventuella bubblor och får betongen att släta till sig i formen. Jag hällde på ett ca 3-4 cm tjockt lager betong i varje för jag vill ha rejäla stenar som inte knäcks när man trampar på dem.

Jag kände mig väldigt nöjd så här långt - vi får se hur det blir när det stelnat ordenligt. Jag ställde mina gjurformar någonlunda svalt på golvet i källaren för att de inte ska torka för fort. Om ca 3 dagar borde de vara reda att tittas till iaf! Spännande!
Myskissen

Eftersom jag är allergisk kommer vi nog inte kunna skaffa oss en egen katt men det gör inte så himla mycket tycker jag. För sen nåt år tillbaka har vi ju Snobben - grannens katt. Han har enligt historen varit en hittekatt som tidigare vart mycket skygg och rädd för människor. Nu har han många som han kan få kärlek av och han försöker gå lite in och ut som han vill hos oss alla. Jag vet att han gillar att sitta på vår förstubro - där har han bra koll på alla som kommer och går till vår fastighet men även på dem som bara passerar.När man kommer hem från jobbet eller från nån annan utflykt kommer han gärna springandes och jamar för man måste ge honom lite kel...

Är man ute på tomten och grejar så kommer han gärna och vill se vad man håller på med...
Det är faktiskt väldigt lagom dos med katt och inget jag skulle vilja vara utan!

Sommarens coolaste soppa

Vi har haft intensiv sommarvärme de senaste dagarna och ibland är man inte sugen på varm mat till middag. Då passar en svalkande vegetarisk soppa alldeles utmärkt.

Den har sitt ursprung i Spanien och den görs på många olika vis; men i grundreceptet använder man bröd... Det gör inte jag här...

[[ GAZPACHO ]]

1 stor gurka
1-2 paprikor i olika färger
1 liten röd lök
1 klyfta vitlök
4-6 stora tomaterKärna ur gurka och pparika och dela grönsakerna i mindre bitar och lägg i en matberedare. Värm på vatten för att skålla tomaterna. Jag hör till dem som inte gillar tomaternas skinn, har du inget emot dem kan du hoppa över att dra av skinnet - men soppan blir trevligare utan :-D

Skåra tomaterna i botten eller vid bladfästet med en vass kniv, lägg i dem i kokande vatten nån halvminut - en minut. Du ser när skinnet börjar krulla sig lite. Då är det dags att ta upp dem och skölja dem under kallvatten istället.Dra sen av skinnet och dela även tomaterna i mindre bitar. Kör matberedaren en stund tills allt finfördelats ordentligt. Häll över 'gucket' i en kastrull eller skål.

Späd sen med ett par deciliter god grönsaksbuljong och krydda med lite vinäger, salt och peppar, olivolja och något chiliaktigt för lite hetta.

Sist men inte minst kan man tillsätta lite socker av något slag för att försiktigt bryta syran i tomaterna. Jag spädde även med ca 1 dl krossade tomater med chilismak för att få en lite rödare färg. Färska tomater ger ju sällan den där djupröda färgen... Undra vart den kommer från i konserven :-D
När soppan har lagom konsistens och bra smak ska den kylas.  Häll gärna upp soppan i en snygg kanna för att underlätta serveringen!Njut din kalla soppa med lite olivolja ripplad på toppen i väl kylda skålar! Servera ett gott bröd till för dem som vill ha det!
Enkelt, svalkande gott och helt vegetastiskt med minsta möjliga arbetsinsats... :-D
Nästan löjligt att kategorisera den under "bakat & lagat" för den här var så lätt!
Annorlunda tygmobil

Jag har sett lite olika versioner av mobiler av tyg till trädgården. Dödergök har en jättefin på bild här och jag vet att jag sett fler men just nu hittar jag dem inte...

Hur som helst. Jag hittade ihoplödade ringar av metall på lokala secondhandbutiken i veckan för 2:- stycket och slog till! Jag klippte olika smala remsor och knöt fast dem tätt tätt på ringen. Alla mina roliga, fina, mjuka påslakan fick bidra och en hel del gamla kuddfodral där jag redan kapat dragkedjan. Lite olika längder har de fått och till sist flätade jag tre lite tjockare snoddar som jag knöt fast och sen ihop längst upp.

En stege mot trädet och upp för att hänga den så vinden kan leka med tygremsorna. Den kommer att bli sliten av väder och vind men jag tror att den kommer bli vackrare med åren...Grannen ovanför vårt gillade den visst inte så vidare... han pratade något om slipsar - och varför inte! Jag diggar den skarpt! Vad tycker du?

Tulpantider

När blev det här en trädgårsblogg egentligen? Haha, det kommer det faktiskt aldrig att bli - men jag tycker om vackra blommor, jag är inte så mycket för att odla dem själv men jag gillar att titta på dem.
Och nu är hela trädgården full av skira vackra tulpaner. På morgonkvisten när solen står högt över dem och man nästan ser igenomblombladen - då är de som vackrast! Som självlysande kokonger står de öppna för insekter och bin att polinera dem...Alla färger och alla varianter är lika vackra tycker jag. Har du någon speciell favorit?

Grattis Älskling!

Idag fyller min man år - grattis på dig min bästa!
Vi började fira igår med vänner på besök... Idag kommer min del av familjen hit och uppvaktar och fikar lite...
Jag älskar att slå in paket, ge bort paket och öppna paket! Men nästan lika bra är att se någon öppna dem jag slagit in! Det är ju tur eftersom det var makens födelsedag idag då!

Nu ska vi fixa lite inför kalaset idag! Ha en underbart solig söndag alla!

Kanske mitt bästa fynd?

I veckan tog jag mig en tur till vår lokala secondhandbutik och just den här gången hittade jag en hel massa bra att ha saker. Dels ett par barnböcker i fint skick som fick mig att gå i barndom. Jag har för mig att jag älskade 'Lotta på Bråkmakargatan' när jag var liten och hittade just den för 5:-!

Jag hittade en rolig plåtprydnad med ett mönster som kommer bli fint på en "Trampsten" av betong som jag planerar att gjuta snart...

Men mitt kanske bästa fynd - ever - var den här tjocka fina boken - Bonniers stora bok om HANDARBETE!


Där finns ju allt! Stickning, virkning, makramé, ryaknytning, broderi, lappteknik, sömnad och mycket mer. Jag har inte hunnit blädra så mycket i den än men jag är så jäkla nöjd med just den här även om den var tung att bära hem!
20:- är ju verkligen inga pengar för den här braiga boken! Så nöjd!

En liten tur i stan...

Idag på eftermiddagen tog vi en sväng i stan - Ebbe & Haldis, Magasin 11 och Grandpa är fina butiker i området kring Magasinsgatan som jag gärna besöker när jag har vägarna förbi.
Grandpa säljer mest killkläder men några finfina tjejgrejer hittar man ibland också!

Idag fick jag syn på dessa grymt söta grågröna Träskorna från Swedish Hasbeens och dem blev jag väldigt sugen på.


Fast jag vet att jag förmodligen inte skulle använda dem så mycket så jag får nog nöja mig med att beundra dem på avstånd...

På Grandpa fanns också en del "skolplanscher" med tuffa motiv. Synd bara att dessa inte var så färgglada - för det tycker jag nog att de bör vara om jag skulle investera i en sån.


Jag tyckte dock att motivet var roligt... 500:- var priset och ja, det var inte något fynd direkt...
Någon var defekt också i nåt hörne och jag kom direkt att tänka på den plansch som vi hittade i en snödriva i Sandarna i vintras! Den hänger i källaren men det är kanske dax att damma av den och se om den går att rädda...
Ska absolut ta en bild på den och visa här iaf!

Ingen som sett nån skolplansch billigt nånstans?

Den absoluta favoriten

Om jag fick gifta om mig skulle jag välja ett majbröllop - varför då undrar ni kanske? Jo för då blommar min absoluta favoritblomma - Liljekonvaljen! Och i helgen tog jag och maken en liten promenad i Gunneboskogen där det brukar blomma rejält med Liljekonvaljer - och jag hoppas jag hinner med att uppleva det den här veckan. Kvällarna är fyllda av aktiviteter så tiden blir knapp. Men ett träningspass är inplanerat på torsdag och då hoppas jag att blommorna kanske börjat slå ut!


Galet coola tapeter!

Midbec lanserar en kollektion tapeter av en Londonbaserad designer - MISS PRINT heter företaget och deras retrolook är bara så underbar!Tyvärr är det papperstapeter vilket jag inte är så duktig på att sätta upp - men man blir glad och sugen på att ha papiljotter i håret och baka sockerkaka med förkläde på magen eller dricka cocktails i flärdfulla rum när man ser dem... Åh vad jag önskar att jag levde på 50-talet!Jag älskar färgerna, jag älskar mönstren och jag älskar alla dessa 50-tals ting som har både form och funktion och hållbarhet!
Undra var jag ska kunna få möjlighet att sätta upp nån av dessa nånstans?Måla måla...

Helgen har förflutit snabbt, trots att den vart "lång" så har det gått fort så fort... Lördagen innehöll en löpartävling för oss båda. Maken satte personligt rekord på en mil och jag tjorvade mig fram och i mål på 5.1 km. Söndagen var inte alls lika varm som lördagen så det var mössa på när jag målade idag. Men jag börjar närma mig en färdigmålad trädgårdsmöbel. Två av fyra delar har nu fått grå färg på sig och alla delar är grundmålade runt om... Det känns bra att komma ett steg närmare målet hela tiden!


Betongpyssel

En grej jag är sugen på att testa är att skapa saker i betong. Jag har ett par stövlar som gått sönder som skulle fungera att gjuta ett par blomkrukor/vaser/marschallhållare eller liknande av.Jag blev sjukt peppad att testa att göra betongtrampstenar med rabarbermönster eller en dörrstopp, pusselbitar, ljuslyktor, krukor eller något annat av Fingerspitzengefuhls coola betongspyssel. Jag gillar ju bokstäver men vill inte offra några av mina egna för att pyssla - men det kanske går att lösa ändå...

Här var en annan kul variant på trampstenar och har man ett Alfapet över så kan man alltid testa att göra några små skojiga skyltar på det här sättet. Här är ytterligare en som varit kreativ och hittat på massor med roliga saker... Alla dessa saker härstammar från en utmaning som Panduro haft.

Jag får väl se till att få hem en säck med finbetong för att sätta igång och gjuta... ska bara måla klart vår trädgårdsmöbel först...

RSS 2.0