Kikärtsoppa

Maken älskar kikärtor - jag är inte förtjust alls... Men det är en bra liten ärta det där... nyttig som f*n!
Så denna veckans soppa fick bli en kikärtsoppa med purjolök som jag surfade fram ett recept på nätet nånstans...

Du behöver:

½ PURJOLÖK
1 BURK KIKÄRTOR
3 TÄRNINGAR KYCKLINGBULJONG
1 LITER VATTEN

Jag körde en liten gul lök, 2 klyftor vitlök och svartpeppar i min - den blev väl salt så jag skulle minska på buljongtärningarna nästa gång.

Jag fräste löken och sen öste jag på en liter vatten, buljongen och lät det hela koka några minuter så ärtorna blev genomvarma... Sen tog jag upp en handfull ärtor och mixade soppan med mixerstav. Släng tillbaka ärtorna och krydda med lite peppar och smaka av...

god och nyttig - kommer lagas igen!


Tröjstickning...

Jag gillar att sticka och har såklart tänkt sticka praktiska plagg till min son - men var ska man börja? Det finns ju mängder med mönster att välja på på nätet. Men ofta handlar det om att sticka i delar och montera dem i efterhand. Det har jag ingen bra erfarenhet av... :-/

Men hos PetraO hittade jag ju ett koftmönster som jag stickade förra året. Nu har hon hittat på en tröja också!





Den var enkel att sticka och minimal montering - men den blev inte så himla snygg kanske...

Däremot fick jag en idé om lite "egna" förändringar så nu är jag igång med tröja nummer två som ska bli mosstickad...



Sen kanske jag vågar mig på något i färg och något mer avancerat... Vi får se!



Aprill aprill!

För ganska länge sen köpte jag ett tryck i svart/vitt hos en härlig tjej som är illustratör och designer som bloggar på Aprill Aprill.



I helgen satte jag upp en tavla vi fick i julklappa av min syster och flyttade på de här fina pistolerna. En vacker dag ska jag investera i en ny ram och en ny passerpartout för det är den värd. Tills vidare får jag njuta av den på sin nya plats vid fönstret...


Hemlisbyte nr 8

Det var jättelängesen jag var med på något byte på Stickamera och nu var jag väldigt sugen igen. Så jag anmälde mig till både Vinterbyte och Hemlisbyte 8... Jag älskar ju att ge bort paket - nästan mer än att få!

Svaren på mina hemlisfrågor kommer här:

1. Vilken sorts garn tycker du mest om? (Ull, akryl, bomull osv.) Är det något material du absolut inte tycker om?
Jag gillar mest naturmaterial men stickar även i andra material - mindre förtjust i bomullsgarn kanske

2. Vilka är dina favoritfärger?
Jag svarar grönt och turkost igen - gillar iofs de allra flesta färger - svart är svårt att sticka i...

3. Är det någon färg du absolut inte tycker om?
vinrött

4. Vilken sorts stickor tycker du bäst om/använder du helst? (Trä, metall, plast? Rundstickor, raka, strumpstickor?)
Gillar mest rundsticka och träspetsar - gärna riktigt spetsiga spetsar :-D

5. Hur länge har du stickat? Anser du dig vara nybörjare, avancerad eller mittemellan?
Jag har stickat några år men är fortfarande ganska novis - har svårt för att sticka mönster med er än en färg tex...

6. Dricker du kaffe? Te?
Båda - maler hela bönor till vår moccabryggare och älskar the - gärna svart med smak!

7. Är du allergisk mot något?
Katter :-(


8. Vilken slags musik tycker du om?
Mest svensk pop/rock


9. Favoritgodis?
Lösgodis, lakrits och choklad

10. Håller du på med någon annan "skapande hobby", förutom stickning? (Spinna, scrapbooking, virkning osv.)
Syr en del och virkar lite mormorsrutor :-D

11. Vad tycker du är roligast att sticka? Mössor? Sjalar? Tröjor? osv...
Sjalar är kul men det börjar bli lite för många hemma i korgen... Borde sticka små tröjor till sonen nu! Skulle gärna lära mig "uppifrånochnertröjor"

12. Prenumererar du på någon sticktidning?
Nej


13. Har du något drömprojekt på önskelistan?
En kofta till mig själv

14. Använder du pulsvärmare/handledsvärmare? I så fall, vad är ditt handledsmått?
ca 17 cm tror jag

15. Tycker du om att sticka pulsvärmare?
javars... :-D

16. Stickar du sockor?
jodå, har provat både uppifrån och ner och nerifrån och upp - gillar båda :-D

17. Vad har du för fotstorlek? (T.ex. längd, omkrets på tjockaste stället.)
storlek 36 på skor


18. När fyller du år?
9 februari

19. Stickar du med pärlor?
har försökt men det gick inte så bra...

20. Vilken slags böcker (ej stickning) läser du helst? (Deckare? Fakta? Romaner?)
Nästan bara deckare - gärna svenskt!

Gratis nöjen!

I dag har det snöat nästan hela dagen och det är väl få saker som roar så mycket egentligen? Jag fyndade en röd vinteroverall på Röda korset i veckan för en femtilapp och den kom väl till pass idag. Eftersom han inte har behov av några skor tog vi ett par ordenligt varma fårskinnstofflor och en filt över som skydd mot snön...

En rejäl "pälsmössa" (fusk givetvis) har han fått i present så han var rejält påpälsad!



Pulkan är en gåva från en fin vän som hittade den i deras återvinningsrum för flera år sen. Eftersom han visste att vi "väntade barn" frågade han om vi ville ha den...

Jag hade ju inte förväntat mig en liten bebis när vi adopterade men det blev så ändå och jag hoppas pulkan blir flitigt använd i vinter om snön vill ligga kvar!


Bokstäver

Min facination för bokstäver fortsätter - idag var jag runt på lite secondhandbutiker och Röda Korset bland annat och några käcka saker fick följa med hem.

Ibland står det askar, kartonger, lådor, plastburkar osv med saker i och man kan ju missa något kul så man måste lyfta på locket och titta i.



I en glasslådan låg massor med färgglada bokstäver och den kostade hela 5 kronor. "Bra att ha" tänkte jag och slog till. Kanske att lära sonen att stava med i framtiden men mest troligt att det kommer bli något jag gjuter betong med till sommaren kanske? Eftersom de i princip inte kostade något så gör det ju inget om de går sönder...




Laxfrikadeller

Ikväll ska maken och jag äta laxburgare - receptet finns här men jag har uteslutit det "asiatiska" och kryddar bara med peppar och citron idag för jag tänkte använda lite av färsen till att koka små frikadeller till sonen.

Har man inte en matberedare går det utmärkt att köpa färdigmald färs i fiskaffären eller fiskbilen. Äggvitan binder ihop färsen utan att ge smak eller färg. Äggulan kan du frysa in och använda i sockerkakan eller något längre fram.



Jag formade små "kulor" eller snarare "kluttar" av färsen och la dem i kokande vatten. Det tar inte lång tid innan färsen är genomkokt och då flyter "frikadellerna" upp till ytan och du kan lägga dem att rinna av på ett fat eller liknande.



Jag styckfryser dem för att kunna förvara dem i en påse eller en burk och ta fram 4-5 stycken och tina när det är dags för mat. Vi har provsmakat varsin och de fick godkänt! Nu ligger de på en skärbräda i frysen och ska bli riktigt kalla innan de får flytta ihop i en burk.



Enkelt och gott och både rikt på protein och bra fett! Servera med valfritt mos av grönsaker eller rotsaker :-D

Jag tror jag kommer göra om det här framöver och då krydda upp färsen lite mer och göra frikadellerna större till oss vuxna - perfekt att slänga ner i en grön ärtsoppa, fisksoppa eller liknande!


Haklappar

Innan vi åkte ville jag sy lite haklappar/dreggellappar så jag ritade upp ett eget mönster på ett lite hårdare papper. Jag brukar spara gamla magasin och kataloger och använda fram- och baksidor på dem till det ändamålet.

Sen la jag ihop en tunn fleece och det tyg jag ville sy haklappen i och nålade igenom papper och tygerna. Sen klipte jag ut utan sömsmån för halkappen skulle kantas med kantband.
Fleece är bra för det suger inte åt sig dreggel eller spill utan håller barnet torrt och varmt inunder. Man kan tänka sig att sy baksidan i nån form av plastat tyg eller liknande också men fleece är utmärkt tycker jag.



Jag har inte ens sicksackat ihop delarna utan började nåla på ett matchande kantband direkt och sen sydde jag bara två raksömmar runt kantbanden och fäste kardborreband i nacken.
Sen dit med min lilla "signatur" och så var det klart...




Tygerna kanske känns igen från det här inlägget där jag sydde vimplar av dem... Jag har klippt till några fler men har inte fått tiden att räcka till sen vi kom hem för att få dem färdiga. Men vilken dag som helst kommer det säkert regna eller blåsa en eftermiddag när lillen sover middag - då kanske de kan bli klara.

OM någon skulle vilja köpa en halklapp/dreggelapp så tar jag 45:- plus frakt för dem. Skriv en kommentar här med din mailadress så tar jag kontakt med dig.
Vill du inte köpa haklappar går det bra att kommentera ändå! Jag saknar era tankar och kommentarer så kom igen nu! Gör mig lite glad!

Dr Brown

När vi var iväg och hämtade vår son köpte vi nappflaskor på plats där i landet. När vi kom hem tänkte jag på att det kanske kan vara svårt att hitta reservdelar till flaskorna, nya nappar sov - de har ju en tendens att gå sönder...

Men det fanns på Babyproffsen bland annat (fast de var dyyyra!) och nu hittade jag dem på nätet också om detä r någon som är intresserad av att köpa dessa.

I veckan gjorde jag min första secondhandrunda sen vi kom hem och där på hyllan stod två flaskor av just den soren vi har hemma och 5 stycken av den smalare varianten. de kostade 10:- styck så jag köpte de breda flaskorna och lämnade de smalare...

Nya nappar kan jag kosta på mig! Och nu behöver man inte handdiska dem mer... :-D


Vegetarisk lasagne

HEJ, nu är jag tillbaka, tack kära du för att du kikat förbi under tiden som vi har varit borta...
Vår resa har varit fantastisk på många sätt; men främst för att vi fick ta med den bästa souveniren hem! Vår son!
Han kommer kanske inte figurera här på bloggen med sitt ansikte men han kommer nog färga inläggen på bloggen en hel del - han är ju centrum i mitt liv numera.
Med barn kommer också många vänner och släktingar som vill hälsa på och träffa den nya familjemedlemmen och då kan det vara mysigt att äta tillsammans!

Lasagne är god mat som mättar många och den här är baserad på grönsaker. Fördelar med lasagne är många; den sköter sig själv i ugnen, den går att förbereda flera dagar i förväg och blir oftast godare om den får stå någon dag. Det är praktiskt att göra en stor form och frysa in, den tappar inte form och smak av att frysas. Den går också att variera i innehållet - kött, kyckling, fisk och skaldjur, vegetarisk, med svamp och så vidare...

Nackdelen är bara en, det blir en massa disk - men det får man stå ut med ibland...

det här behöver du:

1 stor morot
1 stor gul lök
10-15 cm purjolök
1 medelstor squash
2-3 klyftor vitlök
1 vegetarisk buljongtärning
1 klick smör eller lite olja
lasagneplattor
1 burk krossade tomater

0,5 liter mjölk
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
ostsnuttar och skalkar

färska tomater
kryddor



Gör så här:

Hacka gul lök, skölj och hacka purjo och skala och krossa vitlöken. Riv morot och squash på grova sidan på rivjärnet. Fräs alltihop i smör eller olja (eller en blandning av båda) i en stor panna. När fräset fått lite glans och börjar vätska ur sig häll på krossade tomater och en halv buljongtärning. Låt alltsammans puttra lite.

Smaka av tomatsåsen med kryddor och aningen socker eller chilisås. Jag har haft oregano, chilisås, soja, paprika och massor med svartpeppar i min sås. Socker är en smakbalanserare när det kommer till syran i tomaterna. Du lyfter och balanserar smaken genom att bryta med lite lite socker!

Samtidigt häller du i mjölk, grädde, creme fraiche och den andra halvan av buljongtärnignen i en annan kastrull. Håll koll på den vita såsen, mjölksåser har en tendens att koka över! Om det bubblar upp hastigt så hjälper det att blåsa på såsen så sjunker innehållet lite så du kan lyfta bort kastrullen och sänka plattan.

Vispa och rör i den vita såsen så den inte bränner, tomatsåsen klarar sig utan omrörning men inte den vita.

När den vita såsen kokat ner något kan du riva i ost du har hemma; skidbackerester, mögelostsnuttar, mjukost... ta vad du har! Vispa tills all ost smält.

Ta sen en stor form och bottna den med tomatsåsen. Lägg sen på ett lager lasagneplattor och toppa dem med den vita såsen, fortsätt med tomatsåsen och bygg sen lager på lager. Översta lagret ska vara lasagneplattor och vit sås ovanpå. Jag la sen skivor av färska tomater på toppen och ytterligare ett lager ost överst...

In i ugnen på 175 grader ca 45 minuter! Servera med en stor grönsallad, knäckebröd och mjölk!

Mättar många och funkar för alla! Smaklig spis!



RSS 2.0