Hösten <3 soppa!

Nu är det verkligen höst - löven blir mer och mer gula, röda och orange. Jag gillar hösten, den höga klara luften och den där krispiga känslan när man stiger upp en tidig morgon och solen skiner. Dessvärre så har det ju regnat nästan hela augusti och hela september.
*blörk*

Höstens mission är att introducera nya maträtter och gärna äta mer fisk och vegetarisk mat. Det enklaste sättet att uppfylla båda dessa önskemål är att koka en värmande soppa!

Hösten är sopptid - vi har hittentills lagat grön ärtsoppa, fänkålssoppa med rökt lax och en gul saffransdoftande fisksoppa med skaldjur.

Ärtsoppan är en klassiker som vi gör då och då - enkelt och jättegott! Fänkålssoppan är ny och den härliga saffranssoppan har jag hittat på själv...



... LAXSOPPA MED SAFFRAN OCH RÄKOR ...

* Lax i bitar - jag köpte ett fryst paket med "ojämna bitar" perfekt till soppa eller laxburgare
* 1 gul lök
* 10 cm purjolök
* 2 morötter
* 1-2 klyftor vitlök
* en liten bit chili

* 3 dl grädde
* 2 dl
* fiskbuljongtärning
* 1 kuvert saffran
* lite skalade räkor och/eller kräftor
* salt och peppar
* paprika i valfri färg

--- gör så här:----------------------------------------------------------

Dela laxen i mindre bitar och se till så att du får bort eventuella ben. Jag brukar oftast tillaga fisken i ugnen - för att den ska hålla ihop bättre. Jag smörjer en form och lägger i bitar av laxen och saltar och pepprar och kör in i ugnen på 200 grader. Under tiden fräser jag lök, purjolök, chili och vitlök och morötter i små bitar i lite smör i en gryta. Om man vill kan man också ha en fänkål i fina bitar i - det passar väldigt bra till fiskrätter.

När lökblandningen fått fräsa en stund häller jag på saffran, grädde, creme fraiche, buljongtärningen och låter detta bubbla en stund. Krydda med salt och peppar och kanske lite dill? Tänk på att buljonen är salt så smaka av innan du saltar.
Fisken tar kanske 10 minuter i ugnen och när fisken är klar kan du antingen hälla ner fiskbitarna och det spad som bildats i grytan och servera - annars kan du lägga upp lite snyggare - bottna en tallrik med laxbitar och skaldjur och hälla på ett par stora skopor med soppa, toppa med att strössla lite rå paprika!
Räkorna behöver inte ens vara i soppan för att bli varma - när du häller på soppan blir de lagom tempererade.
Får räkorna koka med så blir de oftast sega och tråkiga...

Hoppas det smakar! <3


Helt andra bullar!

Ikväll ska det grillas - och till det ska det serveras sallad och bröd.

Så maken har bett mig baka Spanska tomatbullar som han gillar...

Och självklart delar jag med mig av receptet. Det är faktiskt inte så dumt att använda något annat än mjök eller vatten som degspad - både för färg och smak!

.: SPANSKA TOMAT- OCH VITLÖKSBULLAR :.

6 DL krossade tomater (jag tog Heinz Tomato Frito som är en slät tomatsås och blandade med lite vatten)
2 MSK olivolja
1 PKT jäst
lite salt
12 DL mjöl

Smula jästen och värm upp tomatsåsen (kross och lite vatten - totalt 5-6 dl) så det blir lite ljummet. Häll det över jästen och lös upp den. Häll i lite salt och ett par matskedar olivolja och häll sen i mjölet. bearbeta degen en stund i degskålen. Låt degen vara lös men den måste släppa från kanterna.

Låt jäsa 45-60 minuter.



Rulla släta bullar av degen, vänd dem i mjöl och låt dem jäsa igen på plåten ca 30-45 minuter. Skåra bullarna med vass kniv - och sätt in dem i 200 grader varm ugn. Grädda 10 minuter. Under tiden pressar du ett par vitlöksklyftor och rör ihop med nån matsked olivolja. Ta ut bullarna och pensla snittytan med vitlöksoljan och grädda ytterligare 5 minuter.
OM man vill ha en krispigare yta på brödet kan man under de första 10 minuterna spray in i ugnen med vatten i en blomspruta eller stänka vatten över bullar och plåt under grädningen.

Låt sen bullarna svalna på galler. De blir vackert röda och smakar ljuvligt av tomat och vitlök!
~Smaklig spis!~


Tivoli!

Sen jag läste ett upprop på Underbara Claras blogg om att rädda serietidningen Tivoli så har jag funderat på en stödprenumeration - för den goda sakens skull...
Men jag har ju inga barn än...

Nu dök det åter upp en tanke när brorsdottern fyller 5 i nästa vecka! Så nu har jag skaffat en prenumeration till henne i present!



Tivoli är den enda svenska serietidning som är fri från både produktplacering och reklam. De försöker kämpa emot Egmont förlag som äger alla andra svenska tidningar för barn. Tidningen är dessutom fri från könsstereotyper som rosa prinsessor och manliga hjältar.

Skaffa en prenumeration du också kanske?

Tänk på att en serietidning blir ju aldrig gammal - den funkar nu och sen!


Fina vintagefynd!

Jag passar ju på att shoppa second hand så ofta jag kan men förra veckan hann jag inte till en enda butik. Det har jag tagit igen med råge den här veckan. Igår slog jag ihjäl en stund på stan och hittade några småsaker som jag föll för...

Min man fick en bok som present på bröllopsdagen (nån vecka försent!) med en person som betytt mycket för honom...



Och jag som börjat använda mina glasögon allt mer hittade ett jättefint glasögonfodral i mjukt skinn i en fin fin blå färg...
Jag gillar ju äldre saker som ofta är väldigt välgjorda och omhuldade och vårdade. Det här tuffa, läckra fodralet tilltalade mig och passade mina brillor perfekt.
Bara 50:- gav jag för det och det tycker jag absolut det var värt!


Fodralet hade faktiskt två fack, ett på var sida om knäppet. Tveksamt om det får plats två par glasögon men man kan ha en liten putsduk i det andra facket kanske?

Nu vill jag ha en handväska eller en börs i samma färg!

Regnskydd till en ryggsäck - smart Do-redo

Mannen min cyklar till jobbet och gör det faktiskt även när det är dåligt väder. Regnkläder på och iväg! Men ofta får väskan ta allt stryk - både lera och vatten. Länge har han pratat om att skaffa ett regnskydd - men det har inte blivit av.

Så tänkte jag att 'hur svårt kan det vara' att fixa ett eget? Så idag på secondhandbutiken såg jag ett par gigantiska regnbyxor av rejäl blå galon för 60:-! Så jag köpte dem och skred till verket.



Jag mätte makens ryggsäck och fick mått på höjd, bredd och hur djupt skyddet bör vara för att täcka hela väskan. Sen började jag med att klippa isär benen och klippte upp sömmen på insidan benet. På insidan galonen ritade jag upp väskans ungefärliga mått och klippte ut en hel bit med följande utseende.



Hörnen har sytts ihop från avigsidan så att man får ett lådformat skydd, därefter syddes en kanal hela vägen runt på några centimeter och i den träddes en resår. Vräng och använd!



Detta skydd bör tåla både väta och smuts. Självklart är hörnena det mest känsliga då ett regnplagg oftast har tejpade eller svetsade sömmar. Här är det ju bara sytt med vanlig tråd. Men det kommer förmodligen skydda mycket bättre än att köra utan...
Skyddet är ju inga problem att skölja under kranen och hängas på tork till nästa gång!

Men vad ska jag göra med det andra byxbenet som är kvar???


Mer tapet

Granne med mitt hem ligger LIM & HANDTRYCK som gör tapeter efter gammal metod. De har en enda antik tryckpress och blandar färgen till trycket som man alltid gjort med torra pigment i linoljeförstärkt limfärg.

Jag har varit där på besök flera gånger och varje gång blir jag så inspirerad. Kulörerna är så maffiga och trycket känns levande på ett speciellt sätt. Nu i helgen har det varit Kulturnatta i Kvarnbyn där vi bor och då hade de öppet hus hos tapetmakarna. Den här gången tog jag med min kamera...



Om jag inte minns helt fel så har företaget ett stort antal tryckvalsar i sitt "arkiv" som de bevarar sen ett gammalt tapetmakeri slagit igen. De är inte helt sorterade och på lediga stunder försöker de pussla ihop vilka valsar som hör ihop och


Pynta med tapet

Jag använder gärna tapet när jag dukar till fest. Och då vi "firar" vår bröllopsdag med att ha kräftskiva så ville jag återanvända våra färger från bröllopet. Turkos och limegrön - två pigga och roliga färger.

Den här gången blev det en turkos blommig tapet och gröna lyktor och murgröna och dillkronor från landet.



Precis som förra året strösslade jag med paljetter i form av röra hummrar eller kräftor om man vill. Jag är inte mycket för hattar och haklappar så hoppar jag gärna över det. Däremot gillar jag att kunna sitta ute så vi var väderberoende och det såg länge lite tvivelaktigt ut - men det var varmt och lite mulet men inget regn...


Vår granne har många fårskinn och en renfäll som vi bäddade med på stolarna så sitter man varmt och mjukt och med filtar och plädar till alla så finns det ingen anledning att gå in för att det blir lite kallt...

Vi hade tur med vädret - det var faktiskt bara en som ville ha mössa i år :-D
Ruggigt trevligt att träffa goda vänner och mysa med mängder med god mat och dryck!
Tack för en trevlig afton!

Ur Leilas recept

På denna veckans lediga fredag har jag förberett för kräftskiva som var helgens höjdpunkt.
Jag ville testa något nytt och det blev "mammas goda thekakor" från Leilas bakbok...



'mammas goda thekakor'

5 dl mjölk
4 dl havregryn
0,5 msk salt
1 msk ljus sirap
150 g smör
25 g jäst
8-9 dl vetemjöl



Gör så här: 5 dl mjölk värms till ca 50 grader, häll i 4 dl havregryn, 1/2 msk salt och 1 msk ljus sirap.
Låt stå och svälla i 20 minuter.
Smält 150 g smör och rör ner i grynblandningen. Smula ner 25 g färsk jäst och rör om ordentligt.
Tillsätt vetemjöl (8-9 dl) lite i taget tills det blir en lös deg.



Jäs under bakduk till dubbel storlek i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Knåda degen på ett mjölat bakbord, dela den i tio bitar och kavla ut till runda kakor ca 1 cm tjocka. Nagga dem med gaffel och jäs under bakduk på plåtar med bakplåtspapper i ca 30 minuter. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.



Under kvällens kräftskiva gick dessa åt iaf så det verkade som att de fick godkänt. jag gjorde dem inte riktigt så stora som de man köper då jag ofta kan tycka de är väl stora - och då blev det lite fler än receptets tio stycken...



RSS 2.0