Asiatiska laxburgare med kyld currysås

Jag måste få dela med mig av ett recet på fantastiskt goda laxburgare som jag och min man gjorde ikväll...

Färsk lax var billigt på ICA den här veckan så vi snickrade ihop ett asieninspirerat recept tillsammans.

Du behöver:

Färsk eller frusen lax i bitar (ca 800g)
1 liten gul lök
1 klyfta vitlök
2 cm röd chili (eller mer efter smak)
2-3 cm riven färsk ingefära, bara saften
½ lime, pressad
2 äggvitor
salt o peppar

Lägg alltsammans i en matberedare, pressa i saft från riven ingefära och lime och kör någon minut, mer behövs inte. Hemligheten är äggvitan som håller ihop smeten och inte ger smak eller färg. Smält smör i en panna och forma ca 8 runda biffar - ca 1 cm tjocka. Skölj händerna i kallt vatten emellan så är det lättare att forma biffarna.

Stek dem ett par minuter på varje sida och om du vill kan du efterköra dem i ugnen - annars kan du bara dela på en biff för att se om de är klara.


Den kalla såsen gör du så här:

3 msk majonnäs
3 msk creme fraiche
1 msk thailändsk sweet mango sås
1 tsk röd currypasta eller vanligt currypulver

Rör ihop majo med creme fraiche och tillsätt sen mangosås och curry efter smak. Mangosåsen kan ersättas av något annat sött som gifter sig bra med curryn. Exempel på detta är alpelsin, äpplejuice eller krossad ananas...

Servera med en god sallad eller med pommes eller något annat gott. Såsen är det enda tillbehör du behöver på dessa grymt goda burgare!

~ smaklig spis ~


Kommentarer
Postat av: Maria

Mums filli babba!!

2009-09-27 @ 09:39:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0