Vegetarisk lasagne

HEJ, nu är jag tillbaka, tack kära du för att du kikat förbi under tiden som vi har varit borta...
Vår resa har varit fantastisk på många sätt; men främst för att vi fick ta med den bästa souveniren hem! Vår son!
Han kommer kanske inte figurera här på bloggen med sitt ansikte men han kommer nog färga inläggen på bloggen en hel del - han är ju centrum i mitt liv numera.
Med barn kommer också många vänner och släktingar som vill hälsa på och träffa den nya familjemedlemmen och då kan det vara mysigt att äta tillsammans!

Lasagne är god mat som mättar många och den här är baserad på grönsaker. Fördelar med lasagne är många; den sköter sig själv i ugnen, den går att förbereda flera dagar i förväg och blir oftast godare om den får stå någon dag. Det är praktiskt att göra en stor form och frysa in, den tappar inte form och smak av att frysas. Den går också att variera i innehållet - kött, kyckling, fisk och skaldjur, vegetarisk, med svamp och så vidare...

Nackdelen är bara en, det blir en massa disk - men det får man stå ut med ibland...

det här behöver du:

1 stor morot
1 stor gul lök
10-15 cm purjolök
1 medelstor squash
2-3 klyftor vitlök
1 vegetarisk buljongtärning
1 klick smör eller lite olja
lasagneplattor
1 burk krossade tomater

0,5 liter mjölk
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
ostsnuttar och skalkar

färska tomater
kryddorGör så här:

Hacka gul lök, skölj och hacka purjo och skala och krossa vitlöken. Riv morot och squash på grova sidan på rivjärnet. Fräs alltihop i smör eller olja (eller en blandning av båda) i en stor panna. När fräset fått lite glans och börjar vätska ur sig häll på krossade tomater och en halv buljongtärning. Låt alltsammans puttra lite.

Smaka av tomatsåsen med kryddor och aningen socker eller chilisås. Jag har haft oregano, chilisås, soja, paprika och massor med svartpeppar i min sås. Socker är en smakbalanserare när det kommer till syran i tomaterna. Du lyfter och balanserar smaken genom att bryta med lite lite socker!

Samtidigt häller du i mjölk, grädde, creme fraiche och den andra halvan av buljongtärnignen i en annan kastrull. Håll koll på den vita såsen, mjölksåser har en tendens att koka över! Om det bubblar upp hastigt så hjälper det att blåsa på såsen så sjunker innehållet lite så du kan lyfta bort kastrullen och sänka plattan.

Vispa och rör i den vita såsen så den inte bränner, tomatsåsen klarar sig utan omrörning men inte den vita.

När den vita såsen kokat ner något kan du riva i ost du har hemma; skidbackerester, mögelostsnuttar, mjukost... ta vad du har! Vispa tills all ost smält.

Ta sen en stor form och bottna den med tomatsåsen. Lägg sen på ett lager lasagneplattor och toppa dem med den vita såsen, fortsätt med tomatsåsen och bygg sen lager på lager. Översta lagret ska vara lasagneplattor och vit sås ovanpå. Jag la sen skivor av färska tomater på toppen och ytterligare ett lager ost överst...

In i ugnen på 175 grader ca 45 minuter! Servera med en stor grönsallad, knäckebröd och mjölk!

Mättar många och funkar för alla! Smaklig spis!Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0