Grillning hos mamma

Ikväll är jag supermätt och supernöjd! Vi har haft vår årliga grillkväll hos mamma och där bullas det upp ordentligt...
Kött, kyckling, korvar av olika slag, potatissallad, coleslaw, grillade champinjoner och sparris och halloumi. Till detta en hel massa sallad, röror, såser och frukt av olika slag! MUMS!

Nyheten för i år var att mamma inte kunde bestämma sig för vilken dessert hon ville laga - så hon gjorde flera olika - i små glas som gjort för att dela och smaka och samsas... Alla ville smaka på allt!

Det här är en kul idé - att göra 4 portioner - men fördela i mindre skålar eller glas och göra flera olika sorter så det blir en smakpalett och det känns lyxigt och fräscht!

Mmmm, jag längtar redan till nästa år!


Massa goda saker!

Smaksatta oljor

Nu när det kryddgröna växer så det knakar i trädgården är det perfekt att göra något ätbart utav det - och bevara de goda smakerna lite längre.
Idag tog jag in lite oregano, rosmarin och om det kan ha varit timjan...

Vi har sen gammalt flaskor som vi köpt olja i och som nu var rendiskade och de rymmer exakt 1 dl. I den ena tryckte jag ner smala flisor av vitlöksklyftor och rosmarinkvistar. Den andra fick oregano och rosmarin.

Sen fyller man med en god olivolja upp till kanten och trycker på korken. Det är nog bra om det får stå ett par veckor och gotta till sig men tänk att drissla den där rosmarin och vitlöksoljan över ett foccaciabröd och känna doften av rosmarin och vitlök sprida sig i köket en bit in på hösten!

Dessa små flaskor är perfekt att ge bort som en liten gåva om man ska gå bort på middag eller tillsammans med annat gott som present till någon som fyller år!



Burken innehåller 'semitorkade' tomater - det är alltså inte soltorkade tomater utan dessa är fortfarande mjuka och har kvar sin runda form. Jag har alltså bara halverat små gula tomater och lagt dem i en form med snittytan uppåt och ställt dem i ugnen på ca 75 grader i kanske 2 timmar. Vi passade på att plocka lite kantareller och ta ett dopp i sjön under tiden!
Den varvade jag de varma tomaterna med klyftad och delad vitlök och diverse goda gröna kryddor och sen fyllde jag på med olivolja ända till toppen och skruvade på locket.

Dessa ska jag testa själv men kan hända att det blir mycket tomater i trädgården i år eller att mamma får några över på sina odlingar :-D

Efter tomaterna är uppätna har du ytterligare en god olja att steka något i eller blanda en dressing på eller kanske ugnsteka potatisklyftor i?!


Alla djuren

Mja, det är tyvärr inte ett enda levande djur men ganska många stela krabater som finns här omkring.

Jag kommer inte ens ihåg hur det började... Kanske var det påfågeln - den hade jag med in i vårt "gemensamma bo" sen kom räven och den lilla grå ugglan. När maken fyllde 35 fick han en orange kaninlampa av mig i födelsedagspresent. En sån där som man ser i butiker med saker till barn...



Tja vi kanske är lite barnsliga - här kommer alla djuren - det kan vara nåt mer gosedjur som saknas - men det kanske blir ett helt eget inlägg nån gång...

Safta och sylta

Sen vi flyttade till huset med trädgården som grannarna sköter så fint - har jag syltat och saftat lite granna på det som buskar och plantor ger. Det brukar inte bli så mycket - för vi är ju några som ska dela och vi har inte så många buskar.
Hittills i år har jag gjort rabarbersaft, svart vinbärssaft, svartvinbärssylt, hallonsaft och hallonsylt, krysbärskräm och nu idag krusbärssaft och krusbärssylt.

Inte för att vi äter så mycket av det där men det är roligt att göra och kul att ge bort som presenter tillexempel. Dessutom styr man ju själv hur söt man vill att saft och sylt ska vara. I år har jag använt mig av konserveringsmedel i både saft och sylt - och ställer ner flaskor och burkar i vår matkällare.


Det är kanske ett nedärvt beteende - min mamma syltade och saftade och kokade mos och kräm och hennes mamma gjorde likadant...
Jag tror minsann att vi får ställa till med saftkalas snart iaf!



Middag hos syrran...

Två av tre hade semester och efter jag slutat jobbet åkte vi till min syster som bjöd på middag... 
Tyvärr hade hennes sambo blivit fast på vägarna efter ett växellådehaveri så vi blev bara tre till middagen - det doftade nybakat när vi klev in genom dörren och det här härliga brödet bjöds till en citrussmakande kycklingsoppa med oliver! Gott!



 
Efter maten svängde hon ihop en kaka med röda vinbär - även den doftade underbart och såg så här läcker ut!




Tack för den goda maten syster! Vi ses snart igen!

Vandring i Kvarnbyn

Sen vi flyttade till vårt område har vi velat veta mer om husen, historierna och människorna som bott här innan oss.
Och det finns en person som kan nästan allt om alla husen här och alla människorna som bott här. Han heter Lars Gahrn och är en levande legend här i Kvarnbyn.

Ikväll fick vi äntligen tagit oss en en promenad med honom som guide och vi fick reda på lite mer om husen intill vårt och hur det kan ha sett ut här för många hundra år sen.



Vi hittade en ny väg som vi inte visste fanns och självklart tog jag ännu fler bilder på vårt fantastiska vattenfall som är hela 47 m högt vilket är 13 meter hägre än fallet i Trollhättan - glöm aldrig det!

Efter vandringen köpte vi go-fika av de runda goa tanterna i trädgården vid hembygdsföreningen och tog igen oss lite...

Nästa uppdrag är nog att låna en röstinspelning och lyssna på beskrivningen som finns att ta del av på Mölndals museum - men det får bli en annan gång!


Äta ute is the shit!

Förra sommaren fick vi en idé - att bygga ett trädäck invid berget på tomten och jag måste säga att det är en hit.

Middag i det fria är helt underbart - solen går ner över hustaken och det är en njutning att bara sitta utomhus och njuta av fågelkvitter och utsikten över alla blommor och gulliga hus...



Jag och maken äter ofta där. Inte bara middag... det blir frukost, fika och mellanmål...



Det gäller att passa på att njuta av att vara ute - det smakar liksom lite bättre då!

Skogens och ängens godsaker

Ett helt gratis nöje är ju faktiskt att plocka bär och svamp i skogen. Jag testade för någon månad sen att leta efter kantareller då jag läst att någon redan funnit några. Och visst fanns det redan lite av skogens guld på mitt kantarellställe! Och nyligen var jag ute igen och hämtade mer!

Det godaste är faktiskt att göra en härlig varm smörgås med bacon, stuvade kantareller och en hel massa lagrad ost... Sådana mackor gjorde hade vi på menyn på ett ställe där jag jobbar och jag måste säga att jag fortfarande fantiserar om de där mackorna...



Sylt och saft kan man aldrig få för mycket av heller... Jag har kokar rabarbersaft, svartvinbärssaft och nu senast hallonsaft. Dessutom har jag gjort "eftersylt" på resterna av bären av både svartvinbär och hallon.



För att komma åt hallonen får man tampas med både brännässlor och tistel - men det är det värt... hallon är nog mitt favoritbär! Fast jordgubbar, smultron och vinbär är också gott!

Av grannens krusbärsbuske blev det krusbärskräm på makens begäran... Det smakade som hos mormor för sisådär 25-30 år sen - iskall i vacker skål - med en skvätt grädde på toppen!

Synd att den inte är så snygg att se på!

Semestertider

Sommaren är i full gång och trots att de utlovat skitväder i flera dagar nu så har det faktiskt vart ganska fint.
Vi passade på att åka på en utflykt i helgen som gick...

Jag passade på såklart att stanna på alla loppisar på vägen. Fyra stycken blev det.
Första stoppet blev på Kringeläng en bit utanför Alingsås. Där hittade jag ett halsband med bruna plastpärlor och maken var tungen att köpa bullar. De påminde om dem min mamma bakar - och dem gillar han!



Sen kom vi fram på utflyktsmålet - Åsle tå - ett backstugemuseum - där låg ett 15-tal låga grovt timrade stugor med knappa 10-15 kvm invändigt. Där delade folk och fä husrummet och området var bebott fram till 1950-talet. De enkla stugorna var möblerade och alla hade vackra pelargonier i fönstren... Det såg rätt mysigt och pittoreskt ut men man kan tänka sig att det nog var ett slitigt och torftigt liv där man fick hanka sig fram som daglönare och hantverkare... Tur vi hade klämt i oss goda bullar för fikan var ingen höjdare...



På hemvägen stannade på på ytterligare en loppis och där hittade maken finfina djupa tallrikar i serien Blå Eld av Herta Bengtsson - de kostade bara 20:- stycket och det kunde vi ju inte säga nej till.

Så vi var väldigt nöjda med vår utflykt. Vädret var faktiskt över förväntan bra dessutom!




Ny kamera!

Sommaren har tagit fart på allvar och halva är nästan passerad... Vi har inte gjort något speciellt men några småroliga saker har vi planerat framöver...
Vi fick 2 stycken fina presentkort på upplevelser när vi gifte oss och snart ska vi nyttja dem...

Men det som är extra roligt den här veckan är att jag fått en ny kamera! maken vet att jag vill utvecklas inom fotograferande och ja, hans löneförhöjning här i år gick åt att införliva min dröm om en fin kamera!



Den kom i går och jag håller förfullt på att försöka lära mig hur den funkar...

Igår fick jag inte över bilderna men idag lyckades jag rätt så bra...

Här kommer en kavalkad på vackra blommor som jag fotat i dag!



Slutligen en liten bild på de goda sommarbären som vi skördar i trädgården. Jag skänker mina grannar tacksamhet som är så entusiastiska odlare! Det ger oss så rika smaksensationer och det är en lyx att få ta några steg ut i trädgården och plocka bär och örter och grönsaker! 


Motljus

Jag har beställt en ny kamera som ska komma i veckan hoppas jag. Men tills dess får jag öva med den gamla...

Läste på nån blogg om en tjej som gillade att fota i motljus och visst får man fina annorlunda bilder med ljuset som en speciell detalj...



Jag har inte gjort så mycket vettigt den här helgen - det finns ju mängder att göra...
Men ibland måste man bara slappa och lata sig... det är ju faktiskt bara sommar en gång!

Jag har kommit på ett roligt sätt att måla naglarna - mina är inte så långa men det är kul att piffa till dem lite!



Nu börjar semesterperioden på jobbet och det kommer bli lite annorlunda i år då jag inte planerat in någon semester alls. Jag har ju en resa att se fram emot sen!


Rabarberfest

Söndag kväll... Vi har haft en mysig helg trots att det inte vart strålande sol hela tiden. Det är dags att skörda jordgubbar, vinbär och smultron. Jag har faktiskt frusit in både smultron och lite vinbär till kakor och dekoration framöver. Grannarna är bortresta och det är synd om bär och grönsaker ska förgås för att vi är så få som äter utav det.

Salladen och örterna växer så det knakar. Dill ska jag frysa in och idag har jag gjort ett halvhjärtat försök till att gallra i morotslandet. Jag hoppas det inte är försent - jag har tänkt fråga grannarna om detta men så plötsligt var de på semester och jag tänkte att om inget görs så blir det nog ingenting utav det där landet.

Enligt Trädgårdsfredag ska man inte röra rabarbern efter midsommar men igår tog vi några tunnisar till en paj med jordgubbar, vinbär och smultron och idag har jag kokt saft. jag tänkte att det kan man säkert koka på den även om den är trådig och grov. För att få ihop det kilo som stod i receptet tog nästan allt som stod i trädgården.

Jag har ingen 'saftmaja' men tog en gammal kökshandduk och mitt vanliga durkslag och det gick så fint så.



Receptet är Leilas men jag tror inte hon misstycker om jag delar med mig till er!

=// RABARBERSAFT \\=

1 kg rabarber
1½ liter vatten

Skölj och dela rabarbern i mindre bitar och låt det koka upp i 15 minuter. Rör inte i grytan för då blir saften grumlig.

5 dl strösocker
2 tsk citronsyra
saften från 2 citroner

Häll av rabarbern i en sil eller durkslag med en duk i - blanda sen saften med de övriga ingridienserna och låt det få ett uppkok. Häll sen över på väl rengjorda glasflaskor. Låt kallna och blanda 1+4 eller efter smak.

Jag hade i några köpejordgubbar också som höll på att bli dåliga och det kanske gav lite mer färg åt saften. Vi hade heller ingen citron hemma så jag tog lime - men det verkade ha gått lika bra. Smaken var god iaf! Läskande och sval en varm kväll som den här. Det sista av bärpajen slank ner till...




RSS 2.0