Sommarens coolaste soppa

Vi har haft intensiv sommarvärme de senaste dagarna och ibland är man inte sugen på varm mat till middag. Då passar en svalkande vegetarisk soppa alldeles utmärkt.

Den har sitt ursprung i Spanien och den görs på många olika vis; men i grundreceptet använder man bröd... Det gör inte jag här...

[[ GAZPACHO ]]

1 stor gurka
1-2 paprikor i olika färger
1 liten röd lök
1 klyfta vitlök
4-6 stora tomater



Kärna ur gurka och pparika och dela grönsakerna i mindre bitar och lägg i en matberedare. Värm på vatten för att skålla tomaterna. Jag hör till dem som inte gillar tomaternas skinn, har du inget emot dem kan du hoppa över att dra av skinnet - men soppan blir trevligare utan :-D

Skåra tomaterna i botten eller vid bladfästet med en vass kniv, lägg i dem i kokande vatten nån halvminut - en minut. Du ser när skinnet börjar krulla sig lite. Då är det dags att ta upp dem och skölja dem under kallvatten istället.



Dra sen av skinnet och dela även tomaterna i mindre bitar. Kör matberedaren en stund tills allt finfördelats ordentligt. Häll över 'gucket' i en kastrull eller skål.

Späd sen med ett par deciliter god grönsaksbuljong och krydda med lite vinäger, salt och peppar, olivolja och något chiliaktigt för lite hetta.

Sist men inte minst kan man tillsätta lite socker av något slag för att försiktigt bryta syran i tomaterna. Jag spädde även med ca 1 dl krossade tomater med chilismak för att få en lite rödare färg. Färska tomater ger ju sällan den där djupröda färgen... Undra vart den kommer från i konserven :-D
När soppan har lagom konsistens och bra smak ska den kylas.  Häll gärna upp soppan i en snygg kanna för att underlätta serveringen!



Njut din kalla soppa med lite olivolja ripplad på toppen i väl kylda skålar! Servera ett gott bröd till för dem som vill ha det!
Enkelt, svalkande gott och helt vegetastiskt med minsta möjliga arbetsinsats... :-D
Nästan löjligt att kategorisera den under "bakat & lagat" för den här var så lätt!




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0