Påsken -09

Vilket underbart väder vi haft!!! Ett ösregn mitt i veckan och sen värme och sol på det gör att trädgården växer så det knakar och blommor, blad och gräset skjuter fart!
Vi har plockat fram vårt lilla bord och ätit frukost utomhus, gått flera vårpromenader och rensat upp massa gamla löv, sått lite sallad, kryddor och blommor, firat påsk med vänner och därtill ätit en massa god mat, spelat Buzz och självklart tryck in kopiösa mängder godis...

Se bara vilket Påskägg jag fick från mitt jobb i år...



Som dessert i går på "påskmiddagen" serverade vi en royaelpaj med bär som blev jättegod och kommer att ätas igen! 

Testa själv vet ja!

Mördegsbotten:
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
½ dl florsocker
1 ekologiskt ägg
½ msk kallt vatten

Denna deg skulle räcka till 2 pajer såg jag nu i receptet, men vi hade den till en stor paj och till 2 små portionspajer som vi frös in...

Nyp ihop tärnat, kallt  smör, vetemjöl och florsocker. Tillsätt 1 ägg och lite vatten och arbeta samman tills degen precis går ihop. Plasta och ställ kallt i kylen minst 30 min.

Royalesmet:
 3 ekologiska ägg
2 dl kesella
1 dl creme fraiche
1 dl socker
100 g mandelmassa

Fyllning: 
Valfri fyllning (bär, konserverad frukt, färska mogna nektariner, plommon eller aprikoser.
Mandelspån

Kavla ut mördegen och rulla sen ihop den över kaveln och lägg den på plats över pajformen. tryck ner lätt och skär bort överflödig deg. Fördela frukten/bären (vi tog jordgubbar, björnbär, hallon och blåbär) i skalet och vispa samman ingridienserna till royalesmeten. Mandelmassan ska vara riven. Häll i smeten och fyll skalet till 2/3-delar (det kan bli mycket smet då den nog också ska räcka till fler pajer... Strö till sist över en näve mandelspån och grädda längst ner i ugnen i ca 40 minuter. Då ska äggsmeten stannat och blivit gyllenbrun! 

Vi åt vår aningens ljummen med vaniljsås - mumma!!!

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0