Doftminnen...

När jag var barn var vi ofta på mormor och morfars landställe om sommaren. Där odlades det blommor och grönsaker och det växte gott om bär både i trädgården och i skogen bakom huset. Vi plockade jordgubbar, vinbär, blåbär och drog upp potatis, rädisor och morötter i landet... 

Mormor kokade saft och sylt och kompott och bakade kakor och bullar och vi åt med välbehag. Ett recept tog jag över från mamma nån gång på slutet av 80-talet och jag trodde att det hade gått förlorat. Men för någon månad sen gick jag igenom mina gamla recept och hittade just receptet på mormors kanelskorpor! Dessa njöt vi med hemkokt vinbärsaft både på landet och hemma i stan!

Ikväll bakade jag dem till oss... Hela köket fylldes av den välbekanta doften!

Prova själv!

.:~MORMORS KANELSKORPOR~:.

2 ägg
2 dl socker: vispas
80 g smör:smält
6 dl vetmjöl
2 tsk bakulver

Vispa socker och ägg och blanda sen i mjöl och bakpulver, häll till sist i det avsvalnade smälta smöret och knåda snabbt ihop till deg. Forma två avlånga rullar som plattas till på plåten. Pensla med vatten och strö över pärlsocker och dofta över rikligt med kanel.

Grädda i ca 10 minuter i 200 grader varm ugn. Ta ut plåten och skär sneda bitar ca 1½ cm breda och låt det bli lite luft emellan, rosta i ca 20 minuter på 175 grader. Förvara i burk med lock och njut till kaffet eller den hemkokta saften!


Doftminnen är så himla häftiga tycker jag. När jag dricker Gutethé och blundar så kan jag minnas hur vi satt i pappas kök på helgmornarna och åt Gott Gräddat Grovbröd med leverpastej och skivad gurka och till det drack vi just Gutethe och pratade om vår cykelsemester på Gotland!  Har du några doftminnen från förr som du kan berätta om?!
 

Kommentarer
Postat av: marie

Åh, ja, det var riktigt längesedan man smakade på de skorporna.

2009-10-12 @ 18:39:55
Postat av: mia ringius

Mmmmmm, två av mina favoriter kombinerade till en: skorpa och kanel! Tack för receptet, de ska jag nästan genast prova.

2009-10-13 @ 13:17:33
URL: http://w
Postat av: Pelin

Tusen tack för fina paketet! Hämtade det på lunchen och satt och plockade och plockade och plockade, det var ju hur mycket som helst:) Måste säga att du har en väldans trevlig blogg också, här lär du höra av mig feler gånger!



http://pelin-pelin.blogspot.com/2009/10/garn-och-choklad.html

2009-10-14 @ 14:02:09
URL: http://pelin-pelin.blogspot.com
Postat av: mia ringius

Nu har jag provat att baka skorpor och de smakar himmelskt! Tack för receptet och trevlig helg

Mia

2009-10-17 @ 18:24:51
URL: http://www.snitsatstickat.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0