Grönt och gott

Något som är svårt att göra är att laga god helt igenom vegetarisk mat som inte är tomatbaserad, bönor och linser eller något annat som förknippas med traditionellt vegetariskt...

Vi brukar göra en väldigt ostig broccoligratäng som funkar som ensamrätt när vi är sugna på något grönt och gott!

Testa själv vettja!

<< BROCCOLIGRATÄNG >>

# 2 buketter broccoli (eller blomkål för all del)
# ½ purjolök - väl sköld
# ostar att olika slag
# Körsbärstomater
# lök eller paprika eller annan grönsak som blir god i gratäng
# grädde
# köttigt pålägg eller knaperstekt bacon (OM man vill blidka de köttätande)Gör så här: dela broccolibuketterna i mindre bitar och skiva stammarna i smala slantar. Koka i saltat vatten några minuter så de fortfarande har lite tuggmotstång. Under tiden delar och sköljer du purjolök och lägger i botten på en ugnsform. Vill du ha nå annan lök, paprika eller squash eller så med i så går det jättebra. Köttiga pålägg kan med fördel strimlas i - tex salami eller rökt korv i strimlor eller slantar. Badon går också bra att klippa i bitar och steka på.Smula eller riv i ost - ta vad du har hemma, gärna ost med mycket smak och ju fler ostar dessto bättre. Vi brukar ha ostbricka ibland och då blir det alltid små snuttar över av mögelostar och getostar mm. Dessa passar superbra att ha i en broccoligratäng! När broccolin är kokt häller du bara av vattnet och häller över broccolin i formen med de övriga grejerna. Körsbärstomater kan du bar skölja och sticka hål på och sen "krossa" mellan fingrarna - innehållet sprutar ut och själva tomatköttet bakas i ugnen med det andra... Gott!

När alla ostar och grönsaker hamnat i formen kan man blanda runt lite och sen häller du bara över grädde och kanske nån krydda - men det är nästan inte nödvändigt eftersom ostarna brukar ge både salt och mycket smak.

Toppa med riven eller skivad ost som får fin färg i ugnen.Gratinera och ät, njut och må gott! Servera med något gott bröd till!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0